Αλλαγή ξένων πινακίδων σε ελληνικές: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Ξένες-πινακίδες-σε-ελληνικές

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το εξωτερικό είναι μια επιλογή που ενδιαφέρει όλο και περισσότερους Έλληνες οδηγούς. Πολλοί επιλέγουν να εισάγουν οχήματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, και τη Γερμανία, αναζητώντας πιο οικονομικές ευκαιρίες.

Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που σκέφτονται να προχωρήσουν στην αγορά ενός αυτοκινήτου από το εξωτερικό, τότε παρακάτω παρουσιάζονται τα βήματα και οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία του εκτελωνισμού.

Αλλαγή ξένων πινακίδων σε ελληνικές βήμα-βήμα

Η διαδικασία αλλαγής ξένων πινακίδων σε ελληνικές απαιτεί αρκετή γραφειοκρατία. Πάμε να δούμε μαζί ένα – ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  • Υποβολή Δήλωσης Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.Την υποβάλει ο ιδιοκτήτης ή ο παραλήπτης του οχήματος.
  • Υποβολή Ειδικής Δήλωσης/Διασάφησης εισαγωγής στην κατάλληλη τελωνειακή αρχή για την επιβεβαίωση και την καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων.
  • Βεβαίωση και καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και τη χώρα προέλευσής του.
  • Έκδοση πιστοποιητικού ταξινόμησης, το οποίο χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση πινακίδων.
  • Εισαγωγή στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων καταχωρώντας τα στοιχεία του οχήματος.

Διάρκεια εκτελωνισμού αυτοκινήτου

Η διάρκεια της διαδικασίας εκτελωνισμού ενός αυτοκινήτου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Στην Ελλάδα, ένας μέσος χρόνος που διαρκεί αυτή η διαδικασία είναι περίπου ένας μήνας από την υποβολή της Δ.Α.Ο. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείς συλλέγοντας τα απαραίτητα έγγραφα και να βρεις έναν εξειδικευμένο συνεργάτη στους εκτελωνισμούς, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνει πιο εύκολη, χωρίς καθυστερήσεις.

Συνεργάσου μαζί μας

Κόστος αλλαγής πινακίδων αυτοκινήτου από ξένες σε ελληνικές

Το κόστος αλλαγής πινακίδων αυτοκινήτου από ξένες σε ελληνικές περιλαμβάνει διάφορες χρεώσεις και τέλη, τα οποία υπολογίζονται βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων.

Από τον Ιούλιο του 2020, υπάρχει ένα επιπρόσθετο περιβαλλοντικό τέλος ύψους έως και 3.000 €, το οποίο εξαρτάται από τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων.

Τέλος ταξινόμησης:

Καταρχάς, το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

Τέλος Ταξινόμησης = (Τιμή Λιανικής Προ Φόρων – Μείωση Βάσει Ηλικίας & Χιλιομέτρων) x Συντελεστές τέλους ταξινόμησης.

Οι συντελεστές τέλους ταξινόμησης διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

  • Για Ι.Χ. με προδιαγραφές ρύπων Euro 4, ο φόρος ανέρχεται στα 3.000€
  • Για Ι.Χ. ηλικίας 8 – 10 ετών με προδιαγραφές ρύπων Euro 5b, ο φόρος είναι στα 1.000€
  • Για Ι.Χ. με προδιαγραφές ρύπων Euro 6 και μετά δεν υπάρχουν επιπρόσθετοι εισαγωγικοί δασμοί.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών Euro 3, Euro 2, Euro 1.

Αλλαγή πινακίδων στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα

Η αλλαγή στις πινακίδες για τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα συνοδεύεται από διευκολύνσεις στην εισαγωγή τους στην ελληνική αγορά. 

Για τα υβριδικά αυτοκίνητα, υπάρχει μείωση των εισαγωγικών δασμών κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που επιλέγουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο θα έχουν μικρότερο κόστος για την εισαγωγή του.

Στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ευνοϊκή, καθώς δεν υπόκεινται καθόλου σε εισαγωγικούς δασμούς, κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο προσιτά.

Βρες αυτοκίνητο από Γερμανία

Αλλαγή ξένων πινακίδων σε ελληνικές με τη βοήθεια ενός broker

Αν όλη αυτή η διαδικασία σου φαίνεται απελπιστικά δύσκολη, αλλά κατά βάθος θέλεις ακόμη το αυτοκίνητο που σου ταιριάζει, τότε χρειάζεσαι έναν broker!

Η carbrokers είναι η απόλυτη επιλογή για την αγορά και την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Οι πελάτες μας απολαμβάνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία της μεταφοράς των αυτοκινήτων που επιλέγουν, καθώς και την ευκολία της διαδικασίας εκτελωνισμού. Είμαστε δίπλα σου σε κάθε βήμα, από την επιλογή του νέου σου οχήματος μέχρι την παράδοσή του στην πόρτα σου.

Έλα στην carbrokers για να αποκτήσεις ένα αυτοκίνητο πόλης, ένα 4×4, ένα αγροτικό αυτοκίνητο, ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο, ένα αυτοκίνητο taxi και οποιοδήποτε άλλο μεταχειρισμένο όχημα σε εξυπηρετεί, με την εγγύηση ποιότητας και την εμπειρία που σου αξίζει!

Επικοινώνησε μαζί μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest