Υπηρεσίες Εκτελωνισμού Αυτοκινήτου: Μάθε ό,τι συμβαίνει τώρα!

τελωνείο-αυτοκίνητο-δασμός

Θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο… Το θέμα πολλές φορές όμως δεν είναι η απόφαση ή η αγορά ενός μοντέλου, καθαυτή. Το ερώτημα έγκειται στο αν έχεις υπολογίσει τόσο τα συνολικά έξοδά σου σε σχέση με αυτή την αγορά, όσο και τη δαπάνη χρόνου που απαιτείται για να αγοράσεις και να παραλάβεις το νέο σου όχημα, με πινακίδες, ΚΤΕΟ, άδεια κυκλοφορίας κτλ και «το κλειδί στο χέρι»!

Τι γίνεται όμως όταν είσαι εντελώς «newbie» και χωρίς καμία εμπειρία επί του θέματος;

Οι πιο βασικές, ισχύουσες διατάξεις του Τελωνείου

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία που συντελείται, όταν ένα όχημα εισέρχεται στην χώρα μας είναι κάπως πολύπλοκη. Κι αυτό γιατί διαφέρουν τα κριτήρια, ανάλογα με τον τύπο αυτοκινήτου και τις προδιαγραφές του. Κοινώς, πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς τι θα σου κοστίσει η αγορά κι εν συνεχεία, η εισαγωγή του οχήματός σου στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020 και αφορά σε μεταχειρισμένα οχήματα, επιβάλλει την καταβολή ενός επιπρόσθετου περιβαλλοντικού τέλους για τα αυτοκίνητα αυτά.

Αναλυτικότερα,

  • Καταβάλλεται τέλος 3.000€ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων Euro 4.
  • Το ίδιο ποσό των 3.000€ ισχύει και για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα που εμπίπτουν στην άνωθεν κατηγορία (Euro 4).
  • Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, με προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων Euro 5A χρεώνονται με 1.000€.
  • Τέλος, τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων Euro 5Β δεν επιβαρύνονται με τελωνειακό δασμό.

*** Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το τέλος ταξινόμησης για τα τροχόσπιτα υπολογίζεται όπως ακριβώς και για τα Ι.Χ.

Ποιοι τύποι οχημάτων έχουν εκπτώσεις και απαλλαγές

Μιας και γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων, τα υβριδικά και ηλεκτρικά εισαγόμενα οχήματα «κερδίζουν» σε εκπτώσεις δασμών. Γι’ αυτό και στα μεν ισχύει μείωση του εισαγωγικού δασμού της τάξεως του 50%, ενώ τα δε, δεν επιβαρύνονται καθόλου με τελωνειακή χρέωση.

Ταυτόχρονα, απαλλαγή από επιπρόσθετες χρεώσεις ισχύει και για τις μετοικεσίες αυτοκινήτων, ενώ εξαίρεση από το περιβαλλοντικό τέλος παίρνουν και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα άνω των 30 ετών όταν εισάγονται, για να κυκλοφορήσουν μόνο ως ιστορικά αυτοκίνητα.

Προσοχή, προσοχή!

Όταν πραγματοποιείται η αγορά ενός οχήματος από το εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να εκδοθεί σωστά το τιμολόγιο αγοράς του οχήματος. Ή αντίστοιχα, το ιδιωτικό συμφωνητικό, όταν η αγορά γίνεται από ιδιώτη.

Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που το τιμολόγιο δεν αναφέρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της εκάστοτε χώρας προέλευσης, θα χρειαστεί να επιβαρυνθείς και με ΦΠΑ στην Ελλάδα (πέρα από το τελωνείο).

Από την «ξένη γη», στο γκαράζ του σπιτιού σου!

Θα έχεις ακούσει το γνωστό «έκαστος στο είδος του»; Λογικά, ναι. Το «είδος» μας λοιπόν ως Carbrokers, δεν είναι άλλο από το να εξυπηρετούμε κάθε μοναδικό μας πελάτη, προσανατολίζοντας τις υπηρεσίες μας στις δικές του, εξατομικευμένες ανάγκες.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αναλαμβάνουμε για σένα όλη την διαδικασία:

  • μεταφοράς
  • εκτελωνισμού
  • ΚΤΕΟ
  • έκδοσης ελληνικών πινακίδων
  • άδειας κυκλοφορίας (σε μεταχειρισμένα και καινούργια οχήματα, από Ευρώπη και τρίτες χώρες)
  • ενημέρωσης και εισαγωγής του οχήματος της αρεσκείας σου

*** Για τον εκτελωνισμό και την ταξινόμηση θα χρειαστούμε το τιμολόγιο αγοράς (ή το ιδιωτικό συμφωνητικό), την άδεια κυκλοφορίας, το έγγραφο ΚΤΕΟ και τέλος, τις υπεύθυνες δηλώσεις (εξουσιοδοτήσεις) για την μεταβίβαση-διεκπεραίωση των εργασιών στην Ελλάδα.

Πες μας τι ακριβώς ψάχνεις, πατώντας εδώ ή κάλεσέ μας στο 2130996004

Διάβασε επίσης:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest