Τρίτεκνοι, νέο αυτοκίνητο & τέλος ταξινόμησης: Μάθε ό,τι χρειάζεσαι!

τριτεκνοι-νεο-αυτοκινητο-τελη-ταξινομησης

Αν είστε τρίτεκνοι, πέρα από τις βέβαιες υποχρεώσεις σας, παράλληλα έχετε και σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά το νέο σας αυτοκίνητο και το τέλος ταξινόμησής του. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Τόσο οι πολύτεκνοι γονείς (όσοι έχουν από 4 παιδιά και πάνω), όσο και οι τρίτεκνοι έχουν μια σειρά από δικαιώματα και οφέλη, όταν πρόκειται για την αγορά του αυτοκινήτου τους. Σε προηγούμενό μας άρθρο, αναφερθήκαμε εκτενώς στους πολύτεκνους γονείς (δες το άρθρο εδώ) και τώρα σειρά έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτου, γονείς με τρία παιδιά.

Απαλλαγή τέλους ταξινόμησης – Δικαιώματα και προϋποθέσεις

Για αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά, οι γονείς με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, δικαιούνται για το επιβατικό τους αυτοκίνητο:

 • απαλλαγή 35% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για το έτος 2006
 • απαλλαγή κατά 70% για το έτος 2007
 • 100% απαλλαγή, από το έτος 2008 και στο εξής

Τι ισχύει για αυτοκίνητα με κυλινδρικό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών;

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με όσα προαναφέρθηκαν.

Αν όμως το αυτοκίνητο εισάγεται από χώρα, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο ο Φ.Π.Α., όσο και ο εισαγωγικός δασμός καταβάλλονται κανονικά.

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τρίτεκνοι- Δικαιούχοι της απαλλαγής τέλους ταξινόμησης

Το ότι κάποιος έχει τρία παιδιά ή είναι κηδεμόνας 3 παιδιών, δεν σημαίνει ότι δικαιούται αυτομάτως και την απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης.

Τα δικαιούχα πρόσωπα είναι τα ακόλουθα:

 • Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
 • ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
 • πολίτες άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
 • πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας

Πρέπει επίσης να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι η απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης για τους τρίτεκνους παρέχεται μία φορά και για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια.

Τελωνειακή αποδέσμευση & χρήση αυτοκινήτου

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι απαγορεύεται η παραχώρηση της χρήσης του αυτοκινήτου (δηλαδή η μεταβίβαση & μίσθωσή του), χωρίς την άδεια από το τελωνείο και προτού παρέλθουν 3 χρόνια από την ημερομηνία παραλαβής του.  Αν παραχωρηθεί ή μεταβιβασθεί το όχημα στα πρώτα 3 χρόνια, τότε εισπράττεται τελωνειακός δασμός που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του Τ.Τ. που έχει καταβληθεί. Μετά τα τρία χρόνια από την ημερομηνία παραλαβής του οχήματος, αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής.

Κατά το περιοριστικό διάστημα των τριών ετών, η οδήγηση του αυτοκινήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου, στη σύζυγο και στα παιδιά, αν και εφόσον αυτά είναι άγαμα.

Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Τα πιστοποιητικά και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να προσκομιστούν στο τελωνείο είναι τα παρακάτω:

 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο ή την Κοινότητα στην οποία ανήκετε
 • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχετε παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις ή τις διατάξεις των πολυτέκνων
 • Τίτλοι που να νομιμοποιούν την παραμονή στην Ελλάδα των ομογενών αλλοδαπών, πολιτών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πολιτών άλλων Κρατών, γονέων τέκνων ελληνικής υπηκοότητας
 • Σε περίπτωση διαζυγίου, οριστικής δικαστικής απόφασης από την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των παιδιών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο

Σας δυσκολεύει η γραφειοκρατία; – Ρωτήστε τους Carbrokers

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται μια διαδικασία στην οποία δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να μπείτε, ρωτήστε μας. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα που έχουμε δομήσει μπορεί να σε απαλλάξει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι:

 • η αλλαγή πινακίδων (για παράδειγμα από γερμανικές σε ελληνικές
 • οι διαδικασίες του ΚΤΕΟ
 • η έκδοση άδειας κυκλοφορίας
 • η εισαγωγή αυτοκινήτου από το εξωτερικό
 • η μεταφορά οχήματος κ.ά.

Είστε τρίτεκνοι και θέλετε να αγοράσετε το δικό σας αυτοκίνητο; Καλέστε μας στο 2130996004 ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ κι ένας εκπρόσωπός μας θα σε καλέσει άμεσα!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest