Εκτελωνισμός μεταχειρισμένου οχήματος

Εκτελωνισμός μεταχειρισμένου οχήματος

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων αναζητούν ευκαιρίες για να αποκτήσουν το όχημα της αρεσκείας τους από το εξωτερικό. Ο εκτελωνισμός μεταχειρισμένου οχήματος στην Ελλάδα αποτελεί σχετικά απλοποιημένη διαδικασία, μετά τις τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία των τελευταίων ετών. Αν προβληματίζεστε αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την εισαγωγή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το εξωτερικό παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

Απαιτούμενα έγγραφα για τον εκτελωνισμό

Αρχικά είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα για τον εκτελωνισμό και την ταξινόμηση εισαγόμενου οχήματος:

  •         Τιμολόγιο αγοράς ή ιδιωτικό συμφωνητικό (πρωτότυπα).
  •         Άδεια κυκλοφορίας.
  •         ΚΤΕΟ της εκάστοτε χώρας προέλευσης εξωτερικού του οχήματος σε ισχύ.
  •         Υπεύθυνες δηλώσεις (εξουσιοδοτήσεις) για την μεταβίβαση-διεκπεραίωση των εργασιών στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντικό τέλος σε αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας

Από τον Ιούλιο του 2020 άλλαξαν οι προδιαγραφές της καταβολής περιβαλλοντικού τέλους. Αυτοκίνητα 8ετίας αποτελούν εν μέρη παρωχημένη τεχνολογία για τον τρόπο εκπομπής των καυσίμων με αποτέλεσμα επιβάρυνση φόρου. 

Αναλυτικότερα, για την απόκτηση αυτοκινήτου ισχύουν τα εξής:

  • 3.000€ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων Euro 4. Το ίδιο ισχύει και για την ταξινόμηση επαγγελματικών αυτοκινήτων. 
  • 1.000€ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα με προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων Euro 5A και Euro 5Β .
  • 0€ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα σύγχρονων προδιαγραφών Euro 6 και μεταγενέστερα.
  • Τέλος ταξινόμησης υβριδικών αυτοκινήτων: Υπάρχει μείωση των εισαγωγικών δασμών κατά 50%
  • Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα αμιγώς ηλεκτρικά εισαγόμενα αυτοκίνητα, δεν πληρώνουν εισαγωγικούς δασμούς.
  • Τροχόσπιτα αυτοκινούμενα: Ο τρόπος υπολογισμού τέλους ταξινόμησης είναι ακριβώς ο ίδιος με τα Ι.Χ εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Απαγορευτική παραμένει η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών Euro 3, Euro 2 και Euro 1.

Βήματα για την εισαγωγή αυτοκινήτου από το εξωτερικό

Έχοντας επιλέξει το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κάποια σημαντικά βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης του. Με την άφιξη του οχήματος στο πρώτο τελωνείο της χώρας, είτε οδικώς είτε με αυτοκινητάμαξα, γίνονται οι σημαντικότερες καταχωρήσεις για το όχημα και εκδίδονται σημαντικά έγγραφα που θα φανούν χρήσιμα στη συνέχεια.

Εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι η υποβολή ΔΑΟ (Δήλωση Άφιξη Οχήματος) στο αρμόδιο τελωνείο. Η μεταφορική που έχει αναλάβει να φέρει το όχημα σας από το εξωτερικό θα σας παραδώσει το έγγραφο CMR το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο για την έκδοση ΔΑΟ.

Επόμενο βήμα αποτελεί η υποβολή ειδικής δήλωσης προκειμένου να καταβληθούν οι ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις για το όχημα. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει περιθώριο να καταθέσει την δήλωση μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την παραλαβή του. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαφέρουν ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Εισαγόμενα οχήματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωμίζονται μόνο το τέλος ταξινόμησης. Αντίστοιχη είναι η επιβάρυνση για οχήματα από τρίτες χώρες με εισαγωγικούς δασμούς, ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση νέων πινακίδων χρειάζεται το πιστοποιητικό ταξινόμησης. Μετά την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων το παραλαμβάνετε αυτόματα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Σημαντικό βήμα είναι ο έλεγχος του αυτοκινήτου από το ελληνικό ΚΤΕΟ προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του οχήματος μέσω τεχνικών ελέγχων. Τέλος, σειρά έχει η έκδοση ελληνικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Αναλαμβάνουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επισπεύδοντας την απόκτηση του αυτοκινήτου σας

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απόκτησης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το εξωτερικό δε χρειάζεται να σας προβληματίζουν. Στη carbrokers αναλαμβάνουμε να εκτελέσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση σας. Επισκεπτόμενοι την σελίδα μας θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το αυτοκίνητο που σας ταιριάζει μέσα από την μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης: www.mobile.de , www.autoskout24.com.  

Οι αυξημένες απαιτήσεις των κρατικών υπηρεσιών για την εισαγωγή και χρόνος που χρειάζεται να δαπανηθεί για την διεκπεραίωση των εργασιών δε χρειάζεται να σας αποθαρρύνουν. Παραμένουμε στη διάθεση σας για να αναλάβουμε την υπόθεση εισαγωγής του οχήματος σας σε κάθε στάδιο του εκτελωνισμού. 

Έχουμε την δυνατότητα να σας βοηθήσουμε σε κάποια στάδια ή να αναλάβουμε εξ ’ολοκλήρου την εισαγωγή και να σας δώσουμε άμεσα τα κλειδιά του νέου σας αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα μπορούμε να αναλάβουμε:

Μεταφορά οχήματος

Δήλωση Δ.Α.Ο

Εκτελωνισμός

ΚΤΕΟ εισαγόμενου οχήματος

Έκδοση ελληνικών πινακίδων

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για την επιλογή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου σας από την Ευρώπη, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Καλέστε μας στο 2130996004 ή συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας εδώ. Ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, ώστε να συζητήσετε λεπτομέρειες για την επιλογή του κατάλληλου οχήματος για εσάς.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest