CNG ή LPG: Να βάλω φυσικό αέριο ή υγραέριο στο αυτοκίνητο;

LPG car

CNG ή LPG; Η αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές καυσίμου αποτελεί μια από τις συχνότερες έννοιες των οδηγών, ειδικά όταν κάποιος μετακινείται καθημερινά εντός και εκτός πόλης. Με τις διακυμάνσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη, είναι απόλυτα εύλογο να σκέφτεστε τις υπόλοιπες επιλογές, που τελικά φαίνεται να είναι μονόδρομος – τουλάχιστον για όσους δε θα επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το υγραέριο (LPG) και το φυσικό αέριο (CNG) αποτελούν δύο καλές εναλλακτικές επιλογές καυσίμου που συνδυάζουν οικονομία με περιβαλλοντικά οφέλη. Και τα δύο καύσιμα είναι εντελώς ασφαλή, καθαρότερα από το πετρέλαιο και έχουν χαμηλότερο κόστος τόσο για την τσέπη μας όσο και για το περιβάλλον.

Η απόφαση για το ποιο καύσιμο είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • το αυτοκίνητό σας
  • τις οδηγικές σας συνήθειες
  • το budget σας.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ του LPG και του CNG, καθώς και τα πλεονεκτήματα κάθε καυσίμου.

Πλεονεκτήματα CNG

Το Compressed Natural Gas (CNG) αποτελεί μια εναλλακτική καύσιμη επιλογή με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Με τις συνεχώς αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ειδικά στην Ευρώπη, το CNG στα αυτοκίνητα προσελκύει προσοχή χάρη στις μειωμένες εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα.

Αν και στην Ελλάδα το δίκτυο ανεφοδιασμού είναι ακόμα περιορισμένο, αυτό δε μειώνει την οικονομική αξία του CNG, το οποίο συχνά προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή από τη βενζίνη. Ο όμιλος VW έχει επενδύσει σε μοντέλα CNG, προσφέροντας επιλογές οχημάτων VW, Skoda και SEAT, που υπόσχονται όχι μόνο οικονομία αλλά και καθαρότερη λειτουργία. Το Fiat Panda διατίθεται επίσης σε έκδοση CNG, για όποιον θέλει ένα ευέλικτο και οικονομικό στα καύσιμα όχημα.

Πλεονεκτήματα LPG

Η χρήση LPG (Υγραεριοκίνηση) στον τομέα της αυτοκίνησης είναι άλλη μια καλή εναλλακτική. Με τιμή περίπου 1,05€ το λίτρο, το LPG ξεπερνά σε οικονομία και το πετρέλαιο και τη βενζίνη φυσικά. Εργοστασιακές επιλογές υγραεριοκίνησης από κατασκευαστές όπως η Renault και η Dacia επιτρέπουν τη λειτουργία διπλού καυσίμου (υγραέριο και βενζίνη), αυξάνοντας την αυτονομία των οχημάτων και επιτρέποντάς σας να εξοικονομείτε σημαντικά ποσά κάθε μήνα.

Το LPG στα αυτοκίνητα σημαίνει, επίσης, απουσία θορύβου με υψηλή ισχύ και είναι ιδανική επιλογή για άτομα που ζουν σε προάστια, αφού συνδυάζει τη διακριτικότητα που απαιτεί μια ήσυχη γειτονιά, αλλά και την οικονομία για καθημερινές μετακινήσεις από και προς την εργασία.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου στις off road διαδρομές σας

Μετατροπή σε CNG ή LPG – αξίζει;

Η μετατροπή σε LPG κοστολογείται στα 800€. Άρα έχει γρήγορη απόσβεση για όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα ημερησίως. Αντίθετα, η μετατροπή σε CNG ξεκινά από 1.800€, απαιτώντας περισσότερα χιλιόμετρα – πάνω από 20.000 ετησίως – για να πούμε ότι γίνεται απόσβεση μέσα σε 1-2 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς προτείνουμε οχήματα που έχουν κατασκευαστεί, ώστε να λειτουργούν με διπλό καύσιμο, γιατί – όσο να ‘ναι – η οποιαδήποτε παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας ενός κινητήρα μπορεί να δημιουργήσει αργότερα θέματα.

Αγορά οχήματος διπλού καυσίμου

Τελικά όχημα με CNG ή LPG;

Και οι δύο εναλλακτικές αποτελούν προσιτές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για όσους αναζητούν οικονομία και μικρότερη εξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα. Το CNG ξεχωρίζει για το χαμηλότερο κόστος του σε σύγκριση με το LPG, και την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Είναι πιο οικονομικό σε μακροπρόθεσμη χρήση. Όμως, παρόλο που είναι πιο καθαρό καύσιμο, έχει χαμηλότερη θερμογόνο δύναμη και μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Όταν δηλαδή αλλάζετε από αέριο σε βενζίνη νιώθετε τη διαφορά στο αμάξι.

Επίσης, το CNG απαιτεί ειδικές φιάλες υψηλής πίεσης, που περιορίζουν τόσο τον ελεύθερο χώρο στο πορτ μπαγκάζ όσο και την αυτονομία του οχήματος σε 200χλμ. Από την άλλη το LPG μπορεί να προσφέρει έως και 500χλμ αυτονομίας. Είναι πολύ βολικό για μακρινά ταξίδια και εκδρομές.

Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από τις ανάγκες και τις συνήθειες οδήγησης του καθενός. Αν θα έπρεπε να το συνοψίσουμε θα λέγαμε ότι αν η οικονομία είναι η προτεραιότητά σας, η επιλογή είναι το CNG. Αν η επίδοση και η αυτονομία είναι προτεραιότητά σας, το LPG είναι καλύτερο.

Οικονομικές επιλογές για αγορά αυτοκινήτου

Ψάχνετε μεταχειρισμένο όχημα διπλού καυσίμου; Έχουμε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση! Η αγορά αυτοκινήτου της Γερμανίας συμφέρει για απόκτηση ελαφρώς μεταχειρισμένου οχήματος, με διάφορες επιλογές στο καύσιμο. Κάντε μια αναζήτηση και τα διαδικαστικά αφήστε τα σε μας!

Αγορά αυτοκινήτου από Γερμανία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest