Πώς διαμορφώνονται οι τιμές μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

206296

Οι τιμές πώλησης που αναγράφονται από τους πωλητές (κυρίως από τους ιδιώτες) είναι οι επιθυμητές τιμές και όχι οι τελικές και συμφωνηθείσες τελικές τιμές (οι οποίες και δεν δημοσιοποιούνται ποτέ). Υπάρχει στο DNA του Έλληνα πωλητή η σκέψη του να βάλω κάτι παραπάνω στην τιμή του μεταχειρισμένου (για να έχω ένα περιθώριο να πέσω στα χρήματα που τελικά θέλω)  και του παζαριού/διαπραγμάτευσης (γιατί έχω χρήμα ρευστό) από την πλευρά του Έλληνα αγοραστή.

Η στυγνή πραγματικότητα λέει ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2010, παρόλο που είμαστε στο 2019! Οι ιδιώτες πωλητές είναι οι πιο ανίδεοι στο να ορίσουν μια σωστή και αποτελεσματική τιμή πώλησης του μεταχειρισμένου οχήματός τους.

Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί που αγνοούν την αγορά και την κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και οι τιμές που ζητούν έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2010! Και το χειρότερο είναι ότι παρασύρουν και άλλους ανίδεους πωλητές να βάζουν υψηλότερες τιμές πώλησης από τις πραγματικές της αγοράς.

Είναι άτομα που συνήθως έχουν ορίσει μια αστρονομική τιμή για το αυτοκίνητό τους, μόνο και μόνο επειδή είναι 1ο χέρι ή επειδή όταν το αγόρασαν πριν 8-10 χρόνια, είχαν όντως δώσει πολλά χρήματα (για τα σημερινά δεδομένα) και περιμένουν με κάποιο τρόπο να τα πάρουν πίσω. Είναι κρίμα να χάνεις χρήματα από το αυτοκίνητο σου αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, η αγορά ορίζει την τιμή.

Αν κάποιος θέλει να πουλήσει ένα αυτοκίνητο, καλό είναι, πριν ορίσει μια τιμή πώλησης, να ανατρέξει στο διαδίκτυο και να δει ποιες τιμές παίζουν στην αγορά. Αν είναι κάποιος από την πλευρά του αγοραστή, θα πρέπει να ορίσει ένα μάξιμουμ ποσό χρημάτων που μπορεί να διαθέσει (μετρητά ή χρηματοδότηση) και μετά να αρχίζει να ψάχνει την αγορά.

Μην είσαι ευέλικτος σε ένα τόσο αυστηρό θέμα. Πριν ξεκινήσεις την παραμικρή έρευνα οφείλεις να είσαι ειλικρινής απέναντι στο ποσό που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Σίγουρα όλοι θέλουμε το καλύτερο αυτοκίνητο, μα μπορούμε να το αποκτήσουμε; Και πιο σίγουρα, μπορούμε να το συντηρήσουμε;  Φυσικά υπάρχει η επιλογή των δόσεων που λύνει τα χέρια σε πολλούς, μα εάν ακολουθηθεί αυτή η περπατημένη θα πρέπει να υπολογιστούν πολλοί παράγοντες, όπως πόσο θα διαρκέσει το διάστημα αποπληρωμής αλλά και πόσο ανεβαίνει εν τέλει το ποσό;

Από κει και πέρα εάν έχεις στο μυαλό σου κάποιο αυτοκίνητο συγκεκριμένο, στην τελική πρόσθεση πρέπει να συμπεριλάβεις τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, κατανάλωση καυσίμου, τα τακτικά service που προτείνει ο κατασκευαστής και ο πιθανός φόρος πολυτελείας. Ουσιαστικά το budget σου πρέπει να στοχεύει μακριά και όχι μόνο μέχρι το ταμείο. Στην Carbrokres για να μπορέσουμε να είμαστε 100% χρήσιμοι κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις του τύπου…

Τι χρήση σκοπεύεις να κάνεις; Εντός πόλης και σε στενούς δρόμους; Περισσότερα ταξίδια; Θα πραγματοποιείς πολλά χιλιόμετρα ή ακόμα θα βγαίνεις και εκτός ασφάλτου; Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα ιδανικά για όλες τις χρήσεις.

Μόνο εσύ ξέρεις τι χρήση θα κάνεις στο νέο σου αυτοκίνητο. Υπάρχουν δεκάδες κατηγορίες αυτοκινήτων (μικρά, μεσαία, SUV, MPV), 4 ειδών καύσιμα κίνησης και κάθε ένα από αυτά κάπου κερδίζει και κάπου χάνει. Εάν π.χ. σκοπεύεις να κινείσαι συχνά εντός πόλης  χρειάζεσαι κάποιο αμάξι με ευελιξία, εύκολο στο parking και χαμηλή κατανάλωση σε αστικό κύκλο. Φτιάχνοντας σωστά τη προσωπική σου λίστα, αμέσως μειώνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που πρέπει να κοιτάξεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest