Υπεραγωγοί LK-99 και η αυτοκίνηση του μέλλοντος: Τι υπόσχεται η επιστήμη

future-car

Το 2023 προδημοσιεύθηκαν δύο έρευνες για το υλικό το υλικό LK-99 από το Quantum Energy Research Center της Νότια Κορέας. Η ανακάλυψη αυτή φέρνει την αυτοκίνηση ακόμη πιο κοντά στο μέλλον, μέσω ενός κεραμικού υλικού που λειτουργεί ως υπεραγωγός σε θερμοκρασία έως 127 βαθμούς Κελσίου και σε ατμοσφαιρική πίεση.

Η επιβεβαίωση αυτής της ανακάλυψης θα σημαίνει μια επανάσταση στην τεχνολογία, με πρωτοφανείς εφαρμογές στην αυτοκίνηση, αλλά και πέρα από αυτήν. Ήδη μέσα στη χρονιά που διανύουμε μια ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι επανέλαβε τα πειράματα και όλα δείχνουν ότι το νέο υποσχόμενο υλικό θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για την αυτοκίνηση.

Τι είναι το υλικό LK-99;

Το υλικό LK-99, ονομάστηκε έτσι από την έρευνα των Lee-Kim, η οποία ξεκίνησε το 1999. Το υλικό αυτό είναι επίσης γνωστό ως PCPOSOS και αποτελεί ένα γκρι-μαύρο, πολυκρυσταλλικό κράμα από μόλυβδο, χαλκό, φώσφορο και οξυγόνο.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, η έρευνα δεν είχε υποβληθεί σε διαδικασία αξιολόγησης από επιστημονικό περιοδικό, αλλά κάποιες δοκιμές έχουν αξιολογηθεί από εργαστήρια υλικών. Οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας δεν έχουν καταλήξει κάπου μέχρι στιγμής σχετικά με τις υπεραγώγιμες ιδιότητες του υλικού. Ωστόσο, δύο ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών από την Κίνα και την Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει ότι το βελτιωμένο υλικό LK-99 επιδεικνύει υπεραγωγιμότητα σε θερμοκρασία -23.15°C, και έχουν δημοσιεύσει αυτό το εύρημα.

Τι είναι οι υπεραγωγοί;

Οι υπεραγωγοί είναι υλικά που έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς καμία αντίσταση και κατά συνέπεια χωρίς απώλειες, όταν ψυχθούν κάτω από μια θερμοκρασία. Αυτή η θερμοκρασία διαφέρει ανάλογα με το υλικό.

Οι υπεραγωγοί έχουν πολλές εφαρμογές, όπως στην κατασκευή μαγνητών υψηλής ισχύος και στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απώλειες. Η ανακάλυψη των υπεραγωγών και η μελέτη των ιδιοτήτων τους είναι ένας σημαντικός τομέας που υπόσχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σε πολλές εφαρμογές, ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία!

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το LK-99 στην ηλεκτροκίνηση;

Το υλικό LK-99 θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της αυτοκίνησης, κυρίως μέσω της εφαρμογής του στην κατασκευή πιο αποδοτικών μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Φανταστείτε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα φορτίζουν σε ελάχιστο χρόνο – μέσα σε λίγα δεύτερα – και θα παρουσιάζουν ελάχιστες απώλειες κατά τη διάρκεια της φόρτισης και εκφόρτισης, αυξάνοντας σημαντικά την αυτονομία των οχημάτων.

Επίσης, οι ηλεκτροκινητήρες μικρού μεγέθους, με τη χρήση LK-99, θα μπορούσαν να παρέχουν την ισχύ που σήμερα είναι δυνατόν να προσφέρουν μόνο μεγάλοι κινητήρες καυσίμων, φτάνοντας τις επιδόσεις της ηλεκτροκίνησης σε πραγματικά υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Υβριδικά αυτοκίνητα ή ηλεκτρικά – Τι είναι καλύτερο;

Είναι το LK-99 αυτό που η ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία περίμενε;

Το LK-99 φαίνεται να είναι η καινοτομία που η ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία περίμενε με ανυπομονησία. Με την ικανότητά του να λειτουργεί ως υπεραγωγός σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες – ναι οι -23.15°C είναι μια θερμοκρασία που δίνει ελπίδες πρακτικής εφαρμογής – ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη πιο αποδοτικών, γρήγορα φορτιζόμενων μπαταριών και ισχυρότερων ηλεκτροκινητήρων.

Αυτό θα μπορούσε να επιλύσει δύο από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα:

  • την αυτονομία των οχημάτων
  • τον χρόνο φόρτισης

Μένει να δούμε αν η κατασκευή του υλικού θα βγει από τα ερευνητικά εργαστήρια σε ευρεία παραγωγή και κατά πόσο θα είναι αντάξια η απόδοσή του στις προσδοκίες.

Θέλετε να βρείτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ηλεκτροκίνηση ή καύσιμο;

Επικοινωνήστε με την carbrokers

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest