Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν στο εξωτερικό για την αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Για να μην παρουσιαστούν όμως δυσάρεστες εκπλήξεις, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει γνώση για σοβαρά ζητήματα όπως το ύψος του τέλους ταξινόμησης, το ΦΠΑ, τον τρόπο πληρωμής αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά.
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την αγορά αυτοκινήτου στο εξωτερικό.
Μπορώ να πληρώσω για ένα αυτοκίνητο τοις μετρητοίς;
Όχι, εκτός και αν το ποσό είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ. Πέραν του ορίου αυτού, οι πληρωμές πρέπει να γίνονται με τραπεζικό έμβασμα, επιταγή ή πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από την Ε.Ε., πρέπει να δηλώνετε στο τελωνείο οποιοδήποτε χρηματικό ποσό έχετε στην κατοχή σας που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, συμπληρώνοντας ένα ειδικό έντυπο.
Τι γίνεται με την καταβολή του ΦΠΑ;
Στις συναλλαγές που γίνονται εντός Ε.Ε. τα καινούργια αυτοκίνητα πρέπει να πωλούνται χωρίς ΦΠΑ. Ένα αυτοκίνητο θεωρείται καινούργιο εάν δεν έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής του, ή αν η χιλιομετρική ένδειξη δεν υπερβαίνει τα 6.000 χλμ. Ενδέχεται κάποιοι πωλητές να ζητούν την καταβολή του ΦΠΑ ως εγγύηση, η οποία επιστρέφεται μόλις το αυτοκίνητο ταξινομηθεί στη χώρα του αγοραστή. Συζητήστε εκ των προτέρων με τον πωλητή πώς θα ζητήσετε επιστροφή του ΦΠΑ, δηλαδή ποια δικαιολογητικά θα χρειαστεί ο πωλητής από σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να προβάλετε καμία άμεση αξίωση έναντι των φορολογικών αρχών, αλλά μόνον έναντι του πωλητή και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας γρήγορα. Όλα τα άλλα οχήματα θεωρούνται μεταχειρισμένα (πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης και χιλιομετρική ένδειξη άνω των 6.000 χλμ.). Συνήθως, στην τιμή πώλησης περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ εάν ο προμηθευτής είναι επαγγελματίας έμπορος. Ο υποψήφιος αγοραστής αν αγοράσει το αυτοκίνητο από ιδιώτη, δεν θα πληρώσει ΦΠΑ. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πληρώσετε ΦΠΑ στη χώρα κατοικίας σας.
Μπορώ να ζητήσω από εμπειρογνώμονα να ελέγξει το αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις του πωλητή;
Τεχνικό έλεγχο μπορούν να διενεργούν τα κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και οι πραγματογνώμονες, ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί με τον πωλητή. Συνήθως, θα πρέπει να πληρώσετε για τον τεχνικό έλεγχο (μέσο κόστος: 80 ευρώ).
Τι πρέπει να προσέχω στη σύμβαση πώλησης;
Διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση και υπογράψτε μόνο αν την κατανοείτε. Ορισμένοι έμποροι προσπαθούν να εξαιρέσουν τα δικαιώματα εγγύησης που προβλέπονται από τον νόμο, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ επιχειρήσεων ή ότι το αυτοκίνητο πωλείται «χωρίς εγγυήσεις» (μόνο στις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών θεωρείται η εν λόγω ρήτρα άκυρη). Βεβαιωθείτε ότι το όνομα του πωλητή είναι το ίδιο με το όνομα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό ταξινόμησης, ή ότι ο πωλητής έχει πληρεξούσιο για την πώληση του αυτοκινήτου εξ ονόματος του καταχωριμένου ιδιοκτήτη. Αν αγοράσετε το αυτοκίνητο από έμπορο, βεβαιωθείτε ότι το όνομα της επιχείρησης αναφέρεται στη σύμβαση και ότι υπάρχει αναφορά σχετικά με τον ΦΠΑ.
Μπορώ να ακυρώσω μια σύμβαση που έχει υπογραφεί;
Εάν η σύμβαση έχει υπογραφεί στις εγκαταστάσεις του πωλητή, δεν έχετε νόμιμο δικαίωμα να υπαναχωρήσετε (εκτός αν η σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα υπαναχώρησης).
Εάν η σύμβαση αφορά πώληση εξ αποστάσεως και δεν έχετε ακόμη παραλάβει το αυτοκίνητο από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, μπορείτε να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση πριν από την παραλαβή. Μπορείτε ακόμη να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός 14 ημερών από την παράδοση του αυτοκινήτου στη διεύθυνσή σας. Σε περίπτωση παραλαβής του αυτοκινήτου από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, η σύμβαση υπογράφεται συνήθως εκεί και είτε δεν προβλέπει είτε αποκλείει δικαίωμα σε προθεσμία υπαναχώρησης.
Εάν δεν υπάρχει στη σύμβαση ακριβής ημερομηνία παράδοσης του αυτοκινήτου, ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το αυτοκίνητο εντός 30 ημερών από τη σύναψη της σύμβασης. Αν ο πωλητής δεν το πράξει, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ορίσει νέα προθεσμία για την παράδοση του αυτοκινήτου, ανάλογα με τις περιστάσεις και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να καταγγείλει τη συμφωνία.
Τι έγγραφα πρέπει να παραδώσει ο πωλητής;
Τη σύμβαση πώλησης ή το τιμολόγιο
Το πιστοποιητικό ταξινόμησης
Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (European Certificate of Conformity – COC) για τα καινούργια αυτοκίνητα. Αν ο πωλητής δεν μπορεί να σας δώσει το έγγραφο αυτό, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή στη χώρα σας για να λάβετε ένα αντίγραφο έναντι αμοιβής. Ενημερωθείτε για το αν χρειάζονται και άλλα έγγραφα στη χώρα όπου σκοπεύετε να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο.
Τέλος ταξινόμησης
Tο Τέλος Ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα κυμαίνονται ανάλογα με τα κυβικά του κινητήρα του οχήματος ανέρχεται πλέον σε 14% έως 142%. Παραδείγματος χάριν έχουμε ένα αυτοκίνητο πόλης με κινητήρα 1.400 κ.εκ. με εργοστασιακή αξία 8.500 ευρώ στην οποία προστίθενται και τα μεταφορικά έξοδα 410 ευρώ. Το άθροισμά τους, 8.910 ευρώ αποτελεί τη φορολογητέα αξία του οχήματος. Το Τέλος Ταξινόμησης με συντελεστή 12% κυμαίνεται σε 1.069,20 ευρώ το οποίο αν υπάρχει απόσυρση μειώνεται στα 109,20 ευρώ.
Το ίδιο αυτοκίνητο αν εισαχθεί μεταχειρισμένο έχοντας κυκλοφορήσει για πρώτη φορά λίγους μήνες νωρίτερα και ανήκει στην οδηγία Euro5 και έχει διανύσει 15.000 χλμ. για να εισαχθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να καταβληθεί διπλάσιο Τέλος Ταξινόμησης από το αντίστοιχο καινούριο Euro6 με τους ίδιους ρύπους!
Πρέπει να ζητήσω προσωρινές πινακίδες για να οδηγήσω το αυτοκίνητο πίσω στη χώρα μου;
Προσωρινές πινακίδες μπορείτε να λάβετε από την Ελλάδα και να τις χρησιμοποιήσετε για να διασχίσετε τα σύνορα και να φτάσετε στη χώρα διαμονής σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε προσωρινές πινακίδες από τη χώρα σας. Ενημερωθείτε σχετικά από την αρμόδια αρχή της χώρας σας.
Εθνικές πινακίδες
Εάν κατοικείτε στην Ελλάδα και αγοράσετε αυτοκίνητο από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και να λάβετε νέες πινακίδες κυκλοφορίας. Κατά την ταξινόμηση, καταθέτετε τις πινακίδες κυκλοφορίας της χώρας της προηγούμενης ταξινόμησης και λαμβάνετε πιστοποιητικό που αναφέρει ότι το όχημα είναι πλέον ταξινομημένο στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το κράτος μέλος της προηγούμενης ταξινόμησης. Εάν κατοικείτε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και αγοράσετε αυτοκίνητο από την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή πρέπει να ταξινομήσετε το όχημα στη χώρα κατοικίας σας και να επιστρέψετε τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
Χρειάζομαι προσωρινή ασφάλιση;
Εάν οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας πίσω στη χώρα σας, πρέπει να διαθέτετε ασφάλιση που να σας επιτρέπει να οδηγείτε σε δημόσιο οδικό δίκτυο. Για να λάβετε προσωρινές πινακίδες, πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη ασφαλιστικής κάλυψης. Οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ασφαλίζουν το αυτοκίνητό τους σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. μέσω ασφαλιστικής εταιρείας η οποία είτε έχει την έδρα της στην συγκεκριμένη χώρα είτε είναι εξουσιοδοτημένη να πωλεί ασφαλίσεις εκεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασφάλιση καλύπτει τη διαδρομή επιστροφής.
Του Σιάρκου Μάκη