Τι πρέπει να γνωρίζεις πρίν αγοράσεις αυτοκίνητο

carbrokers

Ένα αυτοκίνητο προσφέρει πέρα από κάθε αμφιβολία ευκολία και άνεση στη μετακίνηση. Ούτε κάθεσαι να περιμένεις πότε θα περάσει το λεωφορείο ούτε γλιστράς ανάμεσα στις πόρτες του μετρό την ώρα που κλείνουν.

Το αυτοκίνητο συνεπάγεται ανεξαρτησία, άνεση, ταξίδια αλλά και μια έκφραση του γούστου και της προσωπικότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και η αλήθεια είναι πως μπορείς να βρεις πολύ καλές τιμές, ειδικά σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Καθώς πρόκειται όμως για μια σημαντική αγορά, καλό θα είναι να γίνει προσεκτικά, να το έχεις σκεφτεί καλά και να έχεις κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να μη το μετανιώσεις.

Τί αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για μένα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι οι συνήθειες, οι ανάγκες σου και τί σου ταιριάζει. Άλλο αυτοκίνητο θα διαλέξεις εάν πρωταρχική σου ανάγκη είναι να κινείσαι μέσα στη πόλη και να παρκάρεις εύκολα και άλλο εάν κάνεις συχνά μεγάλα ταξίδια.

Οπότε καλό θα ήταν να προσδιορίσεις σε τί ποσοστό θα το χρησιμοποιείς για μετακινήσεις και σε τι ποσοστό για ταξίδια. Για μέσα στη πόλη γενικά προτιμώνται τα Micro (Smart πχ) ή μίνι αυτοκίνητα.

Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει εάν είσαι ελεύθερος ή αν έχεις οικογένεια. Οι οικογενειάρχες χρειάζονται γενικά πιο μεγάλα, οικογενειακά αυτοκίνητα που να χωράνε μέσα τα παιδιά, τα ψώνια το κατοικίδιο και ο εξοπλισμός απο δίαφορα sports. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μάλλον καλύτερο να κινηθείς προς ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο.

Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

Σίγουρα το καινούργιο αυτοκίνητο έρχεται με σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι παρθένο, δεν έχεις να προβληματίζεσαι για την ιστορία του, έχεις τις εγγυήσεις σου και αρκετές επιλογές για την αποπληρωμή του.

Από την άλλη το κόστος είναι ομολογουμένως «τσουχτερό». Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από την άλλη είναι πολύ πιο οικονομικό και οι ευκαιρίες στις μέρες μας είναι αρκετές. Βέβαια, η επιλογή σου σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική ακόμη καθώς δε ξέρεις το ιστορικό του και μπορεί εύκολα να βρεθείς προ εκπλήξεως.

 

Πόσα μπορείς να διαθέσεις;

Κράτα στο μυαλό σου πως πέρα από το αρχικό κόστος αγοράς του αυτοκινήτου επίκεινται και άλλα έξοδα. Αναλόγως με το τύπο και τη μάρκα του οχήματός σου διαφοροποιούνται σημαντικά το κόστος της βενζίνης, η συντήρησή του, η ασφάλεια και τα τέλη του.

Μπορεί να έχεις βρει ένα αυτοκίνητο σε πολύ καλή τιμή που αν το αγόραζες καινούργιο να κόστιζε μια περιουσία αλλά το κόστος συντήρησής του να έιναι τέτοιο που να μη μπορείς να το σηκώσεις. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το σημείο είναι και το εάν έχεις να πληρώσεις μετρητά ή εάν θα έχεις να αποπληρώνεις δόσεις. Σκέψου καθαρά και ρεαλιστικά τη κατάσταση και μη παρασυρθείς από «ευκαιρίες».

 

Τί πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο πριν το αγοράσεις;

-Αριθμός Πλαισίου: βρίσκεις πού είναι και τσεκάρεις τη κατάστασή του καθώς και το εάν οι αριθμοί που αναγράφει και της άδειας κυκλοφορίας συμπίπτουν.-

-Αμάξωμα το ελέγχεις περιμετρικά και έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για φθορές/αλλοιώσεις στο χρώμα ή σκουριά.Μετρητής: πολλοί είναι αυτοί που «πειράζουν» το μετρητή των χιλιομέτρων προκειμένου να ανεβάσουν τη τιμή του αυτοκινήτου. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείς είναι πως ένα αμάξι κατά μέσο όρο διανύει 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Κάνε τον υπολογισμό ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου και σύγκρινε το με τα χιλιόμετρα που αναγράφει ο μετρητής.

-Σύστημα διεύθυνσης: καθώς θα κάνεις το test drive σου παρατήρησε εάν το αυτοκίνητο κινείται σωστά ή αν παρεκκλίνει της πορείας του. Εάν συμβαίνει το δεύτερο ενδεχομένως να χρειάζεται ευθυγράμμιση.

-Ελαστικά: τα ελαστικά πρέπει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και καλό είναι να μην είναι παλαιότερα από τριετίας. Τσέκαρε την ημερομηνία κατασκευής τους.

-Εσωτερικό: Μπαίνοντας μέσα στο αμάξι δοκίμασε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες, μετακίνησε τα καθίσματα, γενικά κάνε ότι κίνηση μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις πως όλα λειτουργούν σωστά και όπως πρέπει.

-Κινητήρας: αυτά που θα μπορούσες εσύ να ελέγξεις στο κινητήρα είναι η στάθμη του λαδιού, αν υπάρχουν τυχόν διαρροές και φθαρμένα εξαρτήματα.

-Έγγραφα: ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς σου είναι τα έγγραφα του αυτοκινήτου, το βιβλίο συντήρησης, η άδεια κυκλοφορίας, η κάρτα καυσαερίων και το εάν έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Σε κάθε περίπτωση στην Carbrokers μπορούμε να σε απαλλάξουμε απο όλη αυτή την αγχώδη διαδικασία, και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις ποιός τύπος αυτοκινήτου κάνει για εσένα και στην συνέχεια να πάρουμε όλη την ευθύνη για την εύρεση του, με στόχο να σου προσφέρουμε την καλύτερη τιμή και κατάσταση χωρίς να κουραστείς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest