Ποια επαγγέλματα δικαιούνται επαγγελματικό αυτοκίνητο;

Επαγγελματικό-αυτοκίνητο

Στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, η ευέλικτη μετακίνηση είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας. Πολλές εταιρείες παρέχουν επαγγελματικά αυτοκίνητα στους υπαλλήλους τους. Αρκετοί είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δικαιούνται ένα τέτοιο όχημα. Ποια είναι τα επαγγέλματα που πραγματικά δικαιούνται αυτό το πρόσθετο προνόμιο; Ας εξερευνήσουμε το θέμα περισσότερο.

Ποια επαγγέλματα δικαιούνται επαγγελματικό αυτοκίνητο σύμφωνα με τον νόμο

Σύμφωνα με τον νόμο του 1959/1991 και την Κανονιστική Απόφαση 29542 του ιδίου έτους, επαγγελματικά αυτοκίνητα μέχρι 4 τόνους μπορούν να δικαιούνται οι ακόλουθοι:

 • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες: Αυτό σημαίνει πως όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών δικαιούνται επαγγελματικά αυτοκίνητα μέχρι 4 τόνους.
 • Εταιρείες: Οι εταιρείες, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα, επίσης μπορούν να δικαιούνται επαγγελματικά αυτοκίνητα μέχρι 4 τόνους.

Γενικότερα, άτομα που εκτελούν μεταφορικό έργο, που μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά υλικών, εμπορευμάτων ή εργαλείων που απαιτούνται για την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μπορούν να έχουν επαγγελματικά αυτοκίνητα μέχρι 4 τόνους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, αγροτικό αυτοκίνητο μπορεί να έχει κάποιος που δεν έχει κατά κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη, αλλά από τη φορολογική του δήλωση φαίνεται πως διαθέτει καλλιεργήσιμη γη. Αυτό του επιτρέπει να λάβει άδεια ιδιωτικής χρήσης για ελαφρύ επαγγελματικό όχημα με ωφέλιμο φορτίο 1.300 κιλά ή μεικτό βάρος 2.500 κιλά.

Επαγγελματικό όχημα, διαδικασίες & δικαιολογητικά

Για να παραγγείλετε ένα επαγγελματικό όχημα χρειάζεστε δικαιολογητικό της Εφορίας που επιβεβαιώνει το δικαίωμά σας να κατέχετε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Χωρίς αυτό το δικαιολογητικό, η παραγγελία σας δε γίνεται δεκτή και δεν θα προχωρήσει ο εκτελωνισμός του αυτοκινήτου.

Πέρα από αυτό απαιτούνται η δήλωση μόνιμης έδρας της επιχείρησής σας, καθώς και η ταυτότητά σας. Ανάλογα με τον τύπο του επαγγελματικού οχήματος, μπορεί να απαιτούνται και άλλα δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα η έγκριση του Υγειονομικού για ένα όχημα μεταφοράς τροφών.

Οι διαδικασίες για να αποκτήσετε ένα επαγγελματικό όχημα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τη νομοθεσία που ισχύει. Ωστόσο, γενικά οι βασικές διαδικασίες περιλαμβάνουν τα παρακάτω βήματα:

 1. Έλεγχος των νόμων και κανονισμών: Αρχικά, θα πρέπει να ενημερωθείτε αναλυτικά για τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν την απόκτηση και τη χρήση ενός επαγγελματικού οχήματος.
 2. Επιλογή του οχήματος: Επιλέγετε το επαγγελματικό όχημα που καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επαγγελματικής σας δραστηριότητας.
 3. Επικοινωνία με την αρμόδια αρχή: Συνήθως, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αρχή ή το αρμόδιο τμήμα που ασχολείται με την έκδοση άδειας για επαγγελματικά οχήματα.
 4. Προσκόμιση δικαιολογητικών: Καταθέτετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Δήλωση μόνιμης έδρας της επιχείρησης.
  • Ταυτότητα και φορολογική δήλωση του αγοραστή.
  • Πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, αν απαιτούνται.
  • Άδεια υγειονομικού, εάν εμπλέκονται τρόφιμα ή κάποιο άλλο είδος μεταφοράς που απαιτεί έγκριση υγειονομικής αρχής.
  • Άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανάλογα με τη χρήση και τον τύπο του οχήματος.
 5. Έλεγχος και έγκριση: Η αρμόδια αρχή θα ελέγξει τα παρεχόμενα δικαιολογητικά και θα εκτιμήσει εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, για να λάβετε την άδεια για επαγγελματικό όχημα.
 6. Απόκτηση του οχήματος: Μετά την έγκριση, μπορείτε να προχωρήσετε στην απόκτηση του επαγγελματικού οχήματος από κάποιον αντιπρόσωπο, πωλητή οχημάτων ή car broker (για όχημα που έρχεται από το εξωτερικό).

Επαγγελματικό αυτοκίνητο αγορά

Επαγγέλματα που δικαιούνται επαγγελματικό όχημα

 • Ασφαλιστές
 • Πωλητές και μέτοχοι εταιρειών ως εταιρικό αυτοκίνητο
 • Οδηγοί ταξί
 • Επαγγελματίες αγρότες
 • Επαγγελματίες μεταφορικού έργου (courier)
 • Εταιρείες μετακομίσεων
 • Κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες ανακαινίσεων
 • Εταιρείες διανομής τροφίμων, γαλακτοκομικών και φαρμάκων
 • Ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών κέντρων με ένα ή παραπάνω υποκαταστήματα
 • Εταιρείες με ιδιόκτητο τμήμα διανομής εμπορευμάτων
 • Επαγγελματίες τεχνίτες
 • Μη επαγγελματίες αγρότες, που όμως διαθέτουν καλλιεργήσιμη γη

Εισαγωγή επαγγελματικού αυτοκινήτου από Γερμανία με την carbrokers

Η carbrokers είναι η ιδανική λύση για όσους επαγγελματίες επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματικό αυτοκίνητο από τη Γερμανία. Επιστρατεύοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες, προστατεύοντας πλήρως το συμφέρον σας και εξασφαλίζοντας ότι όλα θα γίνουν σωστά και άμεσα.

Η έδρα μας στην Αθήνα αποτελεί τη βάση μας για να σας παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημά σας και να σας καθοδηγήσουμε μέσα από κάθε βήμα της διαδικασίας εισαγωγής οχήματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στέλνοντάς σας πλήρη τεχνική αναφορά του οχήματος, σας παρέχουμε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για να λάβετε μια ενημερωμένη απόφαση. Στοιχεία σχετικά με την ιστορικότητα των σέρβις, την κατάσταση των εξαρτημάτων και τις τεχνικές προδιαγραφές είναι διαθέσιμα για να σας δώσουν πλήρη εικόνα του οχήματος που σας ενδιαφέρει.

Με την carbrokers, η διαδικασία εισαγωγής επαγγελματικού αυτοκινήτου από τη Γερμανία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Εμπιστευτείτε μας για να αποκτήσετε το ιδανικό όχημα που θα καλύψει τις επαγγελματικές σας ανάγκες, ενώ εσείς απολαμβάνετε την ασφάλεια της συνεργασίας σας μαζί μας.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest