Νέα νομοθεσία για τα ταξί

νομοθεσία για τα ταξί

Στο πλαίσιο της μείωσης των ρύπων η χώρα μας προχωρά σε σημαντικές αλλαγές. Η χρήση του δακτυλίου και των ΜΜΜ δεν αποτελούν την μόνη λύση προς την πράσινη ανάπτυξη. Η νομοθεσία για τα ταξί αποσκοπεί σε δραστικές αλλαγές, αναβαθμίζοντας τον κλάδο των ταξί. Στους δρόμους παρατηρούμε κλασικά μοντέλα αυτοκινήτων να βρίσκονται σε ρόλο ταξί, με την ηλικία τους να υπερβαίνει πολλές φορές αυτή του οδηγού. Ως συνέπεια της παλαιότητας του αμαξώματος παράγονται ρυπογόνες ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα επιτείνοντας το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Λέγεται, μάλιστα, ότι από το σύνολο των αυτοκινήτων ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα παράγεται το 50% των ρύπων της.

Λόγω, λοιπόν, αυτού του σοβαρού προβλήματος και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των μεταφορών, ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, η νέα νομοθεσία για τα ταξί που η Πολιτεία αποφάσισε, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλαιών επαγγελματικών οχημάτων ταξί με νέα. Βάσει της εγκυκλίου 347381/2021 του υπουργείου Μεταφορών τα αυτοκίνητα ταξί που συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας τους από τις 1.1.2020 έως τις 31.12.2022 (με βάση και τις περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 89 του ν. 4070/2012 ) θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέα μέχρι τις 1.1.2022.

Η εγκύκλιος, ακόμη, επισημαίνει ότι λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των νέων οχημάτων, επιτρέπεται η αντικατάστασή τους μέχρι και τις 30/6/2022 εφόσον όμως πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Ύπαρξη Δελτίου Παραγγελίας του καινούργιου οχήματος με ημερομηνία έως και 31/12/2021
  2. Ύπαρξη σχετικού Τιμολογίου Καταβολής Προκαταβολής με ημερομηνία 31/12/2021

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από 1/7/2022 δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί κανένα παλαιό μοντέλο ταξί στους δρόμους της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νόμο, από 1/1/2025 τα οχήματα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα!

 

Αν είσαι, επομένως, οδηγός ταξί και αναρωτιέσαι αν θα προλάβεις εγκαίρως τις προθεσμίες, είσαι στο σωστό μέρος. Στην carbrokers θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα όχημα. Εισάγοντας κάποιο μεταχειρισμένο όχημα από την Γερμανία μειώνεις σημαντικά τα κόστη αγοράς. Η σχέση ποιότητας – τιμής θα σε αποζημιώσει.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι για την εισαγωγή  μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις :
  • Τα οχήματα που ταξινομούνται ως ταξί (Ε.Δ.Χ.) πρέπει να είναι της τελευταίας πενταετίας
  • Τα μεταχειρισμένα οχήματα που αδειοδοτούνται για χρήση ταξί, πρέπει να είναι είτε βενζινοκίνητα προδιαγραφών 1.550 κυβικών εκατοστών και πάνω ή Diesel 1.450 cc και άνω
  • Για τα υβριδικά & τα οχήματα υγραερίου οι προδιαγραφές ορίζονται στα 1.200 κυβικά εκατοστά και άνω
  • Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι τα οχήματα που παίρνουν Ε.Δ.Χ. εξαιρούνται από τον αντίστοιχο φόρο πολυτελείας των Ι.Χ.

 

Αναλαμβάνουμε, επίσης,  για σένα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες δηλαδή:
  • Τον τεχνικό έλεγχο του ταξί
  • Την έκδοση ελληνικών πινακίδων
  • Τη μεταφορά του ταξί από τη Γερμανία στην Ελλάδα
  • Την εισαγωγή και ταξινόμηση Ε.Δ.Χ. κ.ά.

Εμπιστεύσου την carbrokers για την άμεση και άριστη παραλαβή του επαγγελματικού σου οχήματος χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2130996004 ή συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας εδώ. Ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, ώστε να συζητήσετε οποιαδήποτε απορία σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest