Μετοικεσία

Πότε θεωρείται ότι κάποιος κάνει μετοικεσία;

Όταν ένας Έλληνας πολίτης έχει φύγει από την Ελλάδα για δύο ή και περισσότερα χρόνια για εργασιακούς λόγους κι επιστρέφει στη χώρα μας, με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση, τότε θεωρείται ότι μπαίνει στη διαδικασία της μετοικεσίας.

Μετοικεσία επίσης, μπορούν να κάνουν και δημόσιοι υπάλληλοι (διπλωματικοί, δικαστικοί και κάποιες κατηγορίες από τις ένοπλες δυνάμεις, των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σώματος). Το ίδιο κι εδώ, οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν εργασθεί για δύο τουλάχιστον συνεχόμενα έτη στο εξωτερικό και να επιστρέφουν με μετάθεση ή μόνιμα.

Όλα τα πλεονεκτήματα της μετοικεσίας

Οι Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους πιστοποιητικό μετοικεσίας (το πολύ) μέσα σε έξι μήνες.

Τότε λοιπόν, έχουν το δικαίωμα να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους (ή άλλες κατηγορίες οχημάτων), καθώς και την οικοσκευή τους, χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τελωνειακούς δασμούς ή να επιβαρυνθούν με άλλους φόρους.

Οχήματα και μετοικεσία – Για ποια μέσα μεταφοράς ισχύει η απαλλαγή;

Τα προσωπικά είδη των μετοικούντων, για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή σε φόρους και δασμούς είναι όσα ο μετοικών είχε στην κατοχή του για τουλάχιστον έξι μήνες πριν λάβει το πιστοποιητικό μετοικεσίας. Αυτό ισχύει, ανεξαρτήτως της παλαιότητας των οχημάτων και με την προϋπόθεση να έχει στα χέρια του τα πρωτότυπα έγγραφα των τίτλων κυριότητας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κι ας ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως, ποια είναι τα μέσα μεταφοράς εκείνα που μπορεί να εισαγάγει κανείς στη χώρα μας, χωρίς επιβάρυνση.

Με απαλλαγή, λοιπόν, μπορεί να εισέλθει στη χώρα μας ένα από τα παρακάτω:

  • Επιβατικό αυτοκίνητο (Ι.Χ.)
  • Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (Ι.Χ.)
  • Ρυμουλκόμενο τροχόσπιτο
  • Μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα
  • Σκάφος αναψυχής
  • Ιδιωτικό αεροπλάνο

Μετοικεσία και προϋποθέσεις ανά χώρα

Όταν η μετοικεσία γίνεται από Ευρωπαϊκές ή Ασιατικές χώρες, είναι πιο απλά κι ευνοϊκά τα πράγματα. Αναφερόμαστε σε όσους κατείχαν και χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ή αυτοκινούμενα βενζινοκίνητα τροχόσπιτα για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη μετοικεσία. Σε αυτή την περίπτωση, η φορολογική απαλλαγή ισχύει χωρίς να υπάρχει περιορισμός στα κυβικά;

Τι γίνεται όμως για τις λοιπές χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Γι’ αυτές τις χώρες έχουμε δύο κατηγορίες περιπτώσεων:

Α. Οι μετοικούντες μπορούν να εισαγάγουν το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους ή το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους, με την ίδια προϋπόθεση της χρήσης και κατοχής των 6 μηνών, όπως ισχύει και με τις άλλες χώρες που προαναφέρθηκαν. Όμως, πρέπει να ενημερωθούν για τους τύπους των καταλυτών που εγκρίνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών της Ελλάδας.

Β. οι μετοικούντες μπορούν να εισαγάγουν καινούργιο αυτοκίνητο με καταλύτη αγορασμένο από χώρα της Ευρώπης ή από την Ελλάδα και να είναι νέας τεχνολογίας έως 2.000 κ.ε. ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο καινούριο και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2.000 κ.ε. (ή μέχρι 1.000 κ.ε. όταν έχουν κινητήρα WANKEL).

Προσοχή!! Τι άλλο να προσέξετε για μέσα μεταφοράς εκτός Ευρώπης και Ασίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μέσα μεταφοράς που εισέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης ή Ασίας και έχουν κυβισμό μεγαλύτερο από 2.000 κ.ε., επιβαρύνονται με το 1/3 του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και με τον ΦΠΑ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετοικεσία οχημάτων

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να φροντίσετε για τον σύντομο εκτελωνισμό του αυτοκινήτου σας, αφότου εισαχθεί στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο πρέπει να εκτελωνιστεί εντός ενός μήνα από την είσοδό του στη χώρα (σύνορα).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για να πραγματοποιήσετε τη μετοικεσία των οχημάτων σας είναι:

  • Δίπλωμα οδήγησης
  • Τίτλος κυριότητας οχήματος
  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, με πινακίδες της χώρας από την οποία μετοικεί ο κάτοχος

Τι ισχύει για τις ξένες πινακίδες κυκλοφορίας;

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες στη χώρα μας, όταν άτομο ή οικογένεια έρχεται με μετοικεσία για μόνιμη εγκατάσταση.

Ρώτησέ μας και άφησε εμάς να κάνουμε όλη τη διαδικασία της μετοικεσίας για σένα! Επικοινώνησε στο 2130996004 ή στείλε μας μήνυμα εδώ