Μετοικεσία αυτοκινήτου: Πώς να φέρεις ένα αυτοκίνητο από το εξωτερικό στην Ελλάδα αποφεύγοντας τα μεγάλα κόστη

μετοικεσία-μέσα-μεταφοράς

Σχεδιάζετε τον επαναπατρισμό σας στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Σας προβληματίζει η μεταφορά οχήματος και ο τελωνειακός φόρος; Αν είστει από τους Έλληνες του εξωτερικού που αποφασίζουν να επαναπατριστούν, αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε οδηγίες για τη μετοικεσία των προσωπικών σας αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινήτου σας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά την μετοικεσία του οχήματος σας και πως μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία ευκολότερη. Ποια είναι η διαδικασία μετατροπής πινακίδων σε ελληνικές; Ποιες είναι οι διαδικασίες για τον εκτελωνισμό οχημάτων; Τι γίνεται με τους δασμούς και τα λοιπά έξοδα όταν γίνεται η διαδικασία της μετοικεσίας;

Υπάρχουν άτομα που δικαιούνται την παραλαβή των προσωπικών τους αντικειμένων (οικοσκευή, όχημα) με απαλλαγές;

Ακόμα κι αν η διαδικασία φαίνεται χαώδης, με τη βοήθεια της ομάδας μας, θα έχετε τη δυνατότητα να φέρετε το όχημά σας στη χώρα μας, χωρίς να μπλέξετε στα περίπλοκα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Πότε θεωρείται ότι κάποιος κάνει μετοικεσία;

Όταν ένας Έλληνας πολίτης έχει φύγει από την Ελλάδα για δύο ή και περισσότερα χρόνια για εργασιακούς λόγους κι επιστρέφει στη χώρα μας με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση, τότε θεωρείται ότι μπαίνει στη διαδικασία της μετοικεσίας.

Μετοικεσία επίσης, μπορούν να κάνουν και δημόσιοι υπάλληλοι (διπλωματικοί, δικαστικοί και κάποιες κατηγορίες από τις ένοπλες δυνάμεις, των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σώματος). Ομοίως, οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν εργαστεί για δύο τουλάχιστον συνεχόμενα έτη στο εξωτερικό και να επιστρέψουν με μετάθεση ή μόνιμα.

Ποια φυσικά πρόσωπα δικαιούνται φοροελάφρυνση κατά τον επαναπατρισμό;

Ως φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται φοροελάφρυνση ορίζονται οι αλλοδαποί υπήκοοι άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες ή σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων και οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Η μετοικεσία μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν κάποιο από τα παραπάνω φυσικά πρόσωπα διέμενε ή/και εργαζόταν στο εξωτερικό για τουλάχιστον δύο συναπτά έτη.

Υπό ποιες προϋποθέσεις πραγματοποιείται η μετοικεσία οχήματος άνευ φόρων;

Σημαντικό για τη μετοικεσία του οχήματος είναι η κατοχή του από το άτομο που επαναπατρίζεται για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος απαλλάσσεται πλήρως από τους δασμούς, το ΦΠΑ και το τέλος ταξινόμησης. Κατά τον επαναπατρισμό μπορεί να επωφεληθεί φοροελάφρυνση μόνο για ένα όχημα, από όσα έχει στη κατοχή του.

Οι Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους πιστοποιητικό μετοικεσίας (το πολύ) μέσα σε έξι μήνες. Αυτό ισχύει, ανεξαρτήτως της παλαιότητας των οχημάτων και με την προϋπόθεση να έχει στα χέρια του τα πρωτότυπα έγγραφα των τίτλων κυριότητας.

Έχουν το δικαίωμα να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους (ή άλλες κατηγορίες οχημάτων), καθώς και την οικοσκευή τους, χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τελωνειακούς δασμούς ή να επιβαρυνθούν με άλλους φόρους. Στην Ελλάδα μπορεί να εισέλθει με μετοικεσία ένα από τα παρακάτω οχήματα:

 • Επιβατικό αυτοκίνητο (Ι.Χ.)
 • Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (Ι.Χ.)
 • Ρυμουλκόμενο τροχόσπιτο
 • Μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα
 • Σκάφος αναψυχής
 • Ιδιωτικό αεροπλάνο

Σίγουρα ο γραφειοκρατικός όγκος λόγω του επαναπατρισμού σας θα είναι από τα πιο αγχωτικά σημεία. Για αυτό τον λόγο έχουμε δομήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα που μπορεί να σας βοηθήσει. Αναλαμβάνουμε την πρόβλεψη της κοστολόγησης και την διαδικασία εισαγωγής του οχήματος για λογαριασμό σας.

Μάθετε περισσότερα

Μετοικεσία και προϋποθέσεις ανά χώρα

Όταν η μετοικεσία γίνεται από Ευρωπαϊκές ή Ασιατικές χώρες, είναι πιο απλά κι ευνοϊκά τα πράγματα. Αναφερόμαστε σε όσους κατείχαν και χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ή αυτοκινούμενα βενζινοκίνητα τροχόσπιτα για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη μετοικεσία. Σε αυτή την περίπτωση, η φορολογική απαλλαγή ισχύει χωρίς να υπάρχει περιορισμός στα κυβικά.

Τι γίνεται όμως για τις λοιπές χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Γι’ αυτές τις χώρες έχουμε δύο κατηγορίες περιπτώσεων:

 1. Οι μετοικούντες μπορούν να εισαγάγουν το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους ή το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους, με την ίδια προϋπόθεση της χρήσης και κατοχής των 6 μηνών, όπως ισχύει και με τις άλλες χώρες που προαναφέρθηκαν. Όμως, πρέπει να ενημερωθούν για τους τύπους των καταλυτών που εγκρίνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών της Ελλάδας.
 2. Οι μετοικούντες μπορούν να εισαγάγουν καινούργιο αυτοκίνητο με καταλύτη αγορασμένο από χώρα της Ευρώπης ή από την Ελλάδα και να είναι νέας τεχνολογίας έως 2.000 κ.ε. ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο καινούριο και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2.000 κ.ε. (ή μέχρι 1.000 κ.ε. όταν έχουν κινητήρα WANKEL).

Τι άλλο να προσέξετε για μέσα μεταφοράς εκτός Ευρώπης και Ασίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μέσα μεταφοράς που εισέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης ή Ασίας και έχουν κυβισμό μεγαλύτερο από 2.000 κ.ε., επιβαρύνονται με το 1/3 του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και με τον ΦΠΑ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετοικεσία αυτοκινήτου

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να φροντίσετε για τον σύντομο εκτελωνισμό του αυτοκινήτου σας, αφότου εισαχθεί στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο πρέπει να εκτελωνιστεί εντός ενός μήνα από την είσοδό του στη χώρα (σύνορα).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για να πραγματοποιήσετε τη μετοικεσία των οχημάτων σας είναι:

 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Τίτλος κυριότητας οχήματος
 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, με πινακίδες της χώρας από την οποία μετοικεί ο κάτοχος

Εκτελωνισμός με carbrokers

Τι ισχύει για τις ξένες πινακίδες κυκλοφορίας;

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες στη χώρα μας, όταν άτομο ή οικογένεια έρχεται με μετοικεσία για μόνιμη εγκατάσταση.

Πλάνο μετοικεσίας οχήματος

 • Κοστολόγηση για τα τέλη ταξινόμησης και τους λοιπούς δασμούς που ίσως θα πρέπει να καταβάλετε
 • Εκτελωνισμός των οχημάτων ή του οχήματός σου
 • Διεκπεραίωση των εγγράφων που θα χρειαστούν για την πλήρη διαδικασία
 • Γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά στην επανακυκλοφορία (επαναταξινόμηση) των οχημάτων στην Ελλάδα
 • Μεταφορά του οχήματός σας στη χώρα , κ.ά.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα αποφεύγετε το ενδεχόμενο προστίμου. Σημαντικό είναι να αλλάξουν και οι πινακίδες κυκλοφορίας. Εάν χρησιμοποιείτε πινακίδες εξωτερικού ενώ δεν υπάρχει το αποδεικτικό συνήθους κατοικίας σε άλλη χώρα, σε πιθανό έλεγχο θα υπάρξουν κυρώσεις.

Μετοικεσία αυτοκινήτου & συνολικά έξοδα

Συχνά, ακούμε από τους συνεργάτες μας ότι ένας από τους πιο βασικούς πονοκεφάλους για τους μετοικούντες είναι η πλήρης κοστολόγηση εξόδων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι δύσκολο πολλές φορές να υπολογίσει κανείς τα έξοδα του τέλους ταξινόμησης, της μεταφοράς, του τελωνείου, τα ενδεχόμενα έξοδα που αφορούν στην επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα κ.ά. Δικαίως, θα πούμε εμείς. Γιατί είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί επίσης τη συγκέντρωση πολλών εγγράφων και τον ακριβή υπολογισμό όλων των εξόδων.

Ζητήστε υπολογισμό εξόδων

Πότε προβλέπεται απαλλαγή σε φόρους για μετοικεσία;

Όσον αφορά σε φόρους και δασμούς πάντως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προβλέπεται απαλλαγή για τα προσωπικά είδη που ο μετοικών είχε στην κατοχή του για τουλάχιστον έξι μήνες πριν λάβει το πιστοποιητικό μετοικεσίας. Αυτό ισχύει, ανεξαρτήτως της παλαιότητας των οχημάτων και με την προϋπόθεση να έχει στα χέρια του τα πρωτότυπα έγγραφα των τίτλων κυριότητας.

Ωστόσο, αυτή η απαλλαγή δεν ισχύει για όλα τα οχήματα, παρά μόνο για ένα από αυτά!

Διεκπεραίωση εγγράφων & μεταφορά οχημάτων από την carbrokers

Για να πραγματοποιηθεί η μετοικεσία του οχήματος χρειάζονται ορισμένα βασικά έγγραφα και ένας καλός προγραμματισμός. Στην carbrokers, λοιπόν, αναλαμβάνουμε την πλήρη διεκπεραίωση της μετοικεσίας. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα που έχουμε δομήσει, κάνουμε μια πλήρη κοστολόγηση στον μετοικούντα για τα έξοδά του και πραγματοποιούμε εμείς την πλήρη διαδικασία, για λογαριασμό του.

Διαβάστε επίσης: Τι διαφορετικό κάνουν οι μεσίτες αυτοκινήτων (carbrokers) από έναν απλό αγοραστή;

Πιο αναλυτικά, αναλαμβάνουμε:

 • Την κοστολόγηση για τα τέλη ταξινόμησης και τους λοιπούς δασμούς, που ίσως θα πρέπει να καταβάλετε
 • Τον εκτελωνισμό των οχημάτων ή του οχήματός σας
 • Την έκδοση και συλλογή των εγγράφων για την επανακυκλοφορία (επαναταξινόμηση) των οχημάτων στην Ελλάδα
 • Τη μεταφορά του οχήματός σας στη χώρα, αν χρειαστεί

Υποστηρίζουμε τη μετοικεσία εκτός & εντός Ε.Ε. Διαθέτουμε την εμπειρία της διαδικασίας, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει μετοικεσίες για επαναπατριζόμενους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία). Παράλληλα όμως, έχουμε την τεχνογνωσία και το δίκτυο για να υποστηρίξουμε μετοικεσίες κι άλλων χωρών εκτός Ε.Ε., για τις οποίες ισχύουν άλλες προϋποθέσεις και όροι.

Γιατί να επιλέξετε την carbrokers.gr για την μεταφορά του οχήματος σας;

Σκοπός μας είναι να σας απαλλάξουμε από αυτό το βάρος και να πραγματοποιήσουμε τη μετοικεσία άμεσα.

 1. Δίνουμε αξία στον χρόνο σας. Δε χρειάζεται να σπαταλήσετε ενέργεια και χρόνο για προγραμματισμό ραντεβού και άστοχης διαδικτυακής έρευνας. Εμπιστευθείτε μας για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών μετοικεσίας.
 2. Διασφαλίζουμε την μεταφορά του οχήματος. Συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε με τον μεγαλύτερο όμιλο μεταφορών, ο οποίος έχει ειδίκευση στην μεταφορά οχημάτων σε διεθνείς προορισμούς. Αναλαμβάνουμε κυρίως αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, χρησιμοποιώντας ειδικό ρυμουλκούμενο πολλαπλών χρήσεων. Εφόσον αναλάβουμε τη μεταφορά του οχήματος σας, σας εγγυόμαστε ότι θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα κατά την διάρκεια της μεταφοράς.
 3. Έχετε πλήρη ενημέρωση για την διαδικασία μετοικεσίας. Σας ενημερώνουμε για τον αριθμό των οχημάτων που μπορείτε να μεταφέρετε στην Ελλάδα και τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετοικεσία.

Ας γνωριστούμε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest