Η νέα εποχή της Volvo – Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του αύριο

volvo-ηλεκτρικό-αυτοκίνητο

Ο νέος στόχος της Volvo, στο πλαίσιο της εξέλιξης της παραγωγής της, θα έλεγε κανείς ότι είναι τριπλός! Κι αυτό γιατί η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει καλύτερη ποιότητα και καλύτερες καταναλωτικές παροχές, μέσα από τη βελτίωση του λειτουργικού συστήματος των οχημάτων και της γενικότερης ασφάλειας που προσφέρει.

Μάλιστα, αλλάζει και τη στρατηγική των πωλήσεών της. Μέχρι το 2025 δηλαδή, το 50% αυτών θα αφορούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μέχρι το 2030 όλες οι πωλήσεις της θα προσανατολίζονται σε ηλεκτρικά οχήματα, επίσης. Για την υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής, η εταιρεία «συμμαχεί» με την κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών, Northvolt. Παράλληλα, ένα νέο λειτουργικό σύστημα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Google, θα υποστηρίξει μια νέα υπηρεσία που θα λειτουργεί προς όφελος του οδηγού. Πρόκειται για έναν συνδυασμό λογισμικού ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το λεγόμενο «infotainment», όπως λέμε και στη γλώσσα των Media.

Ανακοινώσεις και στρατηγικές συμμαχίες για το μέλλον

Πριν λίγες μέρες, όταν κυκλοφόρησε το Concept Recharge, η Volvo ανακοίνωσε μέσα από την εκδήλωση Tech Moment, τα σχέδιά της για τις τεχνολογικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων. Η εταιρεία επικεντρώθηκε σε μερικούς βασικούς τομείς:

  • στην παραγωγή μπαταριών
  • στην υπολογιστική ισχύ
  • στην ψυχαγωγία
  • και τέλος, στην ασφάλεια

Στόχος αποτελεί να έχει σταματήσει την παραγωγή οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030. Εξ ου και η προαναφερθείσα συνεργασία με τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών Northvolt. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στο να αυξήσει η Volvo την ενεργειακή πυκνότητα έως και 50%, σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες.

Παράλληλα, προγραμματίζεται μείωση στους χρόνους φόρτισης των αυτοκινήτων, που θα επιτευχθεί σε ένα εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα των 5 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η Volvo και η Northvolt στοχεύουν στην παραγωγή μπαταριών, που θα χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμη ενέργεια και την ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερου υλικού από παλιές μπαταρίες.

Τροφοδότηση του σπιτιού από το αυτοκίνητο; Κι όμως!

Η επόμενη γενιά των Volvo EV θα περιλαμβάνει επίσης αμφίδρομη φόρτιση, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα μπορούσαν – θεωρητικά, τουλάχιστον – να τροφοδοτήσουν το σπίτι τους μέσω της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους σε περιόδους αιχμής, όταν η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι πιο ακριβή. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον εξοπλισμό του ιδιοκτήτη και τις πολιτικές χρέωσης του προγράμματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, η Volvo εστιάζει στην κάθετη ολοκλήρωση για παραγωγή EV (ηλεκτρικό αυτοκίνητο), ελπίζοντας να βελτιώσει τον οικιακό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή των μπαταριών, των κινητήρων και του βέλτιστου λογισμικού.

Πού αποσκοπεί η εταιρεία- Η ασφάλεια σε προτεραιότητα

Η φήμη της Volvo συνδέεται με την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια. Η εταιρεία ανέλυσε εκτενώς πώς τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης θα βοηθήσουν στη μείωση των ατυχημάτων.

Οι αισθητήρες Lidar, όπως αυτός του Concept Recharge, θα πλαισιώσουν με ραντάρ και παραδοσιακές κάμερες τα νέα οχήματα, για να βελτιώσουν την ακρίβεια της ικανότητας του αυτοκινήτου να απεικονίζει το περιβάλλον γύρω του. Η Volvo – με την άδεια των ιδιοκτητών – επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορεί να παρέχει ενημερώσεις μέσω του αέρα. Έτσι, σταδιακά αυξάνει το επίπεδο αυτόνομης οδήγησης που τα αυτοκίνητά της μπορούν να πραγματοποιήσουν σε παρόντα χρόνο.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της Volvo ανέφεραν ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στο να εισαγάγει την πλήρη αυτονομία στους αυτοκινητόδρομους, πριν χρησιμοποιήσει τη νέα της αυτή τεχνολογία σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Σύμμαχος φυσικά για την καινοτομία αυτή αποτελέσουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τους οδηγούς που χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία αυτή.

Το νέο υπολογιστικό σύστημα που θα δούμε του χρόνου

Η Volvo εγκαινίασε επίσης ένα νέο βασικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο θα ενσωματώσει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο έτος. Η καινοτομία αυτή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Nvidia και το σύστημα αποτελείται από τρεις κύριους υπολογιστές.

Ο ένας είναι αφιερωμένος στην επεξεργασία όρασης και την τεχνητή νοημοσύνη, ο άλλος σε γενικούς υπολογισμούς και ο τρίτος εστιάζει στην ψυχαγωγία. Το βασικό σύστημα θα μειώσει επίσης τον αριθμό των ηλεκτρονικών μονάδων ελέγχου κάθε Volvo από 100 σε 50, εξοικονομώντας βάρος και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Το βασικό υπολογιστικό σύστημα θα συνδυαστεί με το εσωτερικό λειτουργικό σύστημα της Volvo, που ονομάζεται VolvoCars.OS και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Google. Το νέο σύστημα ψυχαγωγίας εστιάζει στην ασφάλεια, με την οθόνη του οχήματος να φιλτράρει πληροφορίες με σαφείς και απλούς τρόπους. Ποιος ο στόχος; Να αποθαρρύνεται η απόσπαση της προσοχής του οδηγού από τον δρόμο.

Μόνο οι πιο σχετικές πληροφορίες, που αφορούν στην κατάσταση της οδήγησης, θα εμφανίζονται στις οθόνες. Μάλιστα, οι πιο σημαντικές λειτουργίες θα εμφανίζονται μπροστά και στο κέντρο, αντί να βρίσκονται «θαμμένες» σε ένα υπομενού. Με τα μελλοντικά προϊόντα της Volvo, το τηλέφωνό μας θα λειτουργεί ως κλειδί. Παράλληλα, η εφαρμογή Volvo Cars θα χρησιμοποιηθεί για την εύρεση, τη φόρτιση και την ενεργοποίηση απομακρυσμένων λειτουργιών, όπως είναι η προθέρμανση και η ψύξη.

Πολλές από τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις οποίες η Volvo μάς προετοίμασε στο Tech Moment, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο κορυφαίο SUV που πρόκειται να βγει στην αγορά το επόμενο έτος. Πρόκειται για τον… ηλεκτρικό διάδοχο του XC90 και το μεγαλύτερο όχημα που κατασκευάζει σήμερα η Volvo, το οποίο μάλιστα θα έχει έντονη ομοιότητα με το Concept Recharge.

Σκέφτεσαι να αγοράσεις το δικό σου ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Κάλεσέ μας στο 2130996004 ή μπες εδώ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest