Ηλεκτρικό αυτοκίνητο- Προβλέψεις κι ευκαιρίες σε μια αγορά που αλλάζει

ηλεκτρικό-αυτοκίνητο-νέα-αγορά

Θα το έχεις ακούσει ή μπορεί και να το έχεις πει κι εσύ. Γιατί συνήθως είναι αλήθεια ότι ο νέος είναι (σχεδόν) πάντα ωραίος. Κατά πόσον ισχύει όμως το, κατά τ’ άλλα παραδεκτό, «ο παλιός είναι αλλιώς» όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα που αφορούν στην τεχνολογία που αλλάζει και συμπαρασέρνει ποικίλες μεταβολές;

Σε πρόσφατο άρθρο του Garon Gifford, μετόχου της εταιρείας Plante Moran και ηγέτη στη βιομηχανία αυτοκίνησης, ο ίδιος αναφέρει ότι οι αλλαγές σε μια αγορά ξεκινούν αρκετά αργά, καταλήγοντας να γίνουν ραγδαίες. Κι ο λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντοτε η ανάπτυξη της τεχνολογίας που δεν περιμένει. Αντίθετα, εξελίσσεται και μάλιστα ραγδαία.

Η τεχνολογία αποδεικνύεται νικήτρια- Το παράδειγμα της Apple

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το iPhone. Μπορεί το 2007 να αντιμετωπίστηκε χλευαστικά από κάποιους και ιδιαίτερα από τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών, καθώς η καινοτομία του δεν έγινε άμεσα κατανοητή από τους πολλούς, ωστόσο στο σήμερα έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε.

Μοιραία, οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς αναγκάστηκαν τελικά να προσαρμοστούν στις αλλαγές που πρώτη έφερε η Apple. Έτσι, η κινητή επικοινωνία άλλαξε μια για πάντα.

Και κάπως έτσι φαίνεται ότι πάει να γίνει και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Τι προβλέπουν οι νέες έρευνες για τα οχήματα

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 η Tesla λάνσαρε το Model S, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως μη ελπιδοφόρο και ρεαλιστικό για τον μέσο καταναλωτή. Ακόμη και σήμερα, η εταιρεία δεν κάνει μαζική παραγωγή του μοντέλου.

Είναι λογικό, λοιπόν, να σκεφτεί κανείς ότι θα η εποχή της βενζινοκίνησης θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη ζωντανή, σωστά; Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, καθώς φαίνεται ότι αμέσως μετά την κίνηση της Tesla, ακολούθησαν κι άλλοι κατασκευαστές με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ( Rivian, Hummer EV, Ford F-150 Lightning).

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της UBS, μέχρι το 2030 αναμένεται ότι το 50% της παγκόσμιας παραγωγής θα αφορά σε ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που μέχρι το 2040 θα έχει μετατραπεί (πιθανώς) ακόμη και στο 100%!

Η πολιτική Μπάιντεν και οι νέες επενδύσεις

Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα εδώ και πολύ καιρό. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της μαζικής προσπάθειας για χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και ρύπων, η κυβέρνηση Μπάιντεν υλοποιεί συγκεκριμένα σχέδια και επενδύει 174 δισεκατομμύρια δολάρια σε σταθμούς φόρτισης, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολικά λεωφορεία, ενώ παράλληλα δίνει φορολογικά κίνητρα και στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, εισάγονται περισσότερα μοντέλα EV και ξεκινούν ήδη οικονομίες κλίμακας. Σταδιακά επομένως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται πιο προσιτά στους καταναλωτές, ενώ τα βασικά εξαρτήματα, όπως είναι οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικοί κινητήρες, γίνονται φθηνότερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καταναλωτής θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα έχει περισσότερους ακόμη λόγους να επιλέξει ένα EV.

Οι απειλές και οι ευκαιρίες για τους παγκόσμιους παίκτες

Αυτές οι τεχνολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κάθε πτυχή της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από κατασκευαστές, αντιπροσωπείες και βενζινάδικα μέχρι και  ολόκληρο το σύμπαν των προμηθευτών.

Μπορεί δηλαδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες να εξακολουθούν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα, ωστόσο, θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις των εξαρτημάτων τους. Αντίστοιχα, οι αντιπροσωπείες θα πρέπει να μετατρέψουν το τμήμα επισκευών, ενώ τα βενζινάδικα θα πρέπει να εγκαταστήσουν αντικαταστήσουν τις αντλίες βενζίνης με αντλίες φόρτισης.

Είναι σαφές βέβαια ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι κοστοβόρες. Οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι αντιπροσωπείες, τα βενζινάδικα κτλ πρέπει να επενδύσουν χρήματα και να κάνουν μελέτες για το πώς οι μεταβολές θα γίνουν ομαλά και χωρίς τον κίνδυνο «λουκέτου». Όπως και στη φύση όμως, έτσι και στην αγορά, η εξέλιξη ευνοεί τους δυνατούς. Άραγε, πόσο σύντομα θα δούμε έναν ολόκληρο κόσμο να αλλάζει;

Επικοινώνησε μαζί μας εδώ ή κάλεσέ μας στο 2130996004

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το επόμενο αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι ηλεκτρικό;

3 λόγοι γιατί να κάνεις εισαγωγή αυτοκινήτου από τη Γερμανία

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest