Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να δημιουργούν όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις προς την ηλεκτρική ενέργεια. Στην Ελλάδα ακούγονται και γράφονται πιθανά σενάρια επιδότησης για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όλα όμως είναι ακόμα προς συζήτηση, ένα τέτοιο σχέδιο ηλεκτροκίνησης θέλει χρόνο για να λειτουργήσει.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον των μεταφορών θα είναι στην ηλεκτροκίνηση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πλέον καταλάβει ότι οι μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν περιορισμένες δυνατότητες βελτίωσης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την αντικατάσταση τους από ηλεκτροκινητήρες.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι:

  • Χαμηλότερη συγκέντρωση ρύπων στα κέντρα των πόλεων
  • Μείωση κόστους συντήρησης του οχήματος
  • Μεγαλύτερη διαθέσιμη ισχύ
  • Μείωση μόλυνσης περιβάλλοντος

1. Σύγκριση ετήσιου κόστους χρήσης βενζίνη πετρελαίου με ηλεκτρικό όχημα:

  • Ηλεκτροκίνητο: 160€ / χρόνο
  • Πετρελαιοκίνητο: 1.045€ / χρόνο
  • Βενζινοκίνητο: 1850€ / χρόνο

2. Service ηλεκτροκίνητου

Στα ηλεκτρικά οχήματα δεν υπάρχει service όπως τα υπόλοιπα είδη αυτοκινήτων μηχανών εσωτερικής καύσης. Δηλαδή δεν έχουν μπουζί, ιμάντες, αλλαγή λαδιών για παράδειγμα.

3. Τέλη κυκλοφορίας

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας.

4. Εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τελωνείο. Μπορείτε να εισάγεται ένα τέτοιου τύπου αυτοκίνητο χωρίς να χρεωθείτε δασμούς.

5. Χρόνος φόρτισης

Εάν φέρει φορτιστή ταχείας, δηλαδή τριφασικό ρεύμα μέσα σε 70 λεπτά είναι 100% φορτισμένο. Με έναν απλό φορτιστή οικιακού εξοπλισμού θα χρειαστεί περίπου 7 με 8 ώρες.

6. Εγγύηση και χρόνος ζωής μπαταριών

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές δίνουν 10 χρόνια ζωής σε όλα τα μοντέλα ηλεκτροκίνησης.

7. Τιμές ηλεκτροκίνητων

Στην Ελλάδα οι τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμα υψηλές, αντιθέτως εάν ανατρέξετε σε διάφορες ιστοσελίδες της Γερμανίας όπως π.χ. mobile.de θα δείτε ότι σε περίπτωση που προβείτε σε αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος ότι εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα.

8. Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης η αυτονομία κυμαίνεται από 250 έως 450 χιλιόμετρα.
Εάν συμπεριλάβουμε ότι μέσος όρος των χιλιομέτρων που διανύει καθημερινά ένας Ευρωπαίος οδηγός. Ο μέσος Έλληνας κυμαίνεται στα 50 με 70 χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων για τους πολίτες της χώρας μας για τις καθημερινές ανάγκες και όχι μόνο είναι αρκετή.