Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να δημιουργούν όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Ολοι οι μεγάλοι παραγωγοί αυτοκινήτων έχουν προχωρήσει σε  επενδύσεις προς την ηλεκτρική αυτοκίνηση. Στην Ελλάδα ακούγονται και γράφονται πιθανά σενάρια επιδότησης για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ολα όμως είναι ακόμα προς συζήτηση, ένα τέτοιο σχέδιο επιδοτήσεων της ηλεκτροκίνησης θέλει χρόνο για να λειτουργήσει.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον των μεταφορών θα είναι στην ηλεκτροκίνηση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πλέον καταλάβει ότι οι μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν περιορισμένες δυνατότητες βελτίωσης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την αντικατάσταση τους από ηλεκτροκινητήρες.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι:

1. Σύγκριση ετήσιου κόστους χρήσης βενζίνης ή πετρελαίου με ηλεκτρικό όχημα:

2. Service ηλεκτροκίνητου

Στα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζεται service όπως για τα υπόλοιπα είδη αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Δηλαδή δεν υπάρχουν μπουζί, ιμάντες, αλλαγές λαδιών κλπ.

3. Τέλη κυκλοφορίας

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας.

4. Εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τελωνείο. Μπορείτε να εισάγεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς να χρεωθείτε δασμούς.

5. Χρόνος φόρτισης

Εάν φέρει φορτιστή ταχείας, δηλαδή τριφασικό ρεύμα μέσα σε 70 λεπτά θα είναι 100% φορτισμένο. Με έναν απλό φορτιστή οικιακού εξοπλισμού θα χρειαστεί περίπου 7  ώρες.

6. Εγγύηση και χρόνος ζωής μπαταριών

Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν 10 χρόνια ζωής σε όλα τα μοντέλα ηλεκτροκίνησης.

7. Τιμές ηλεκτροκίνητων

Στην Ελλάδα οι τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμα υψηλές, αντιθέτως εάν ανατρέξετε σε διάφορες ιστοσελίδες της Γερμανίας όπως π.χ. mobile.de θα δείτε ότι σε περίπτωση που προβείτε σε αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος θα εξοικονομείσετε περισσότερα χρήματα.

8. Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης η αυτονομία κυμαίνεται από 250 έως 450 χιλιόμετρα.
Ο μέσος όρος των χιλιομέτρων που διανύει καθημερινά ένας Ελληνας οδηγός κυμαίνεται στα 50 με 70 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για καθημερινή χρήση είναι αρκετή.