Είσαι πολύτεκνος; – Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις το νέο σου αυτοκίνητο!

αγορά-αυτοκινήτου-πολύτεκνος

Αν το σπίτι σου πλημμυρίζει από τέσσερις ή περισσότερες παιδικές φωνές, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά! Κυρίως δε, αν έχεις αποφασίσει ότι η ώρα για να αλλάξεις το αυτοκίνητό σου, έχει φθάσει.

Γιατί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν το καινούργιο όχημά σου είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τότε προετοιμάσου για μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Πάρε ένα μολύβι, άρπαξε ένα φύλλο χαρτί και δώσε προσοχή!

Δικαιώματα και προϋποθέσεις

Η αλήθεια είναι πως η έρευνά σου για το αυτοκίνητο που σκέφτεσαι να αγοράσεις, πέρα από τις προτιμήσεις σου σε σχήμα, χρώμα και χωρητικότητα, πρέπει να εστιάσει και στα δικαιώματά σου ως πολύτεκνος αυτής της χώρας. Γιατί υπάρχουν δικαιώματα και είναι σημαντικά!

Αρχικά, αν η αγορά σου αφορά σε επιβατικό αυτοκίνητο, μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά και κυλινδρικό κινητήρα, τότε απαλλάσσεσαι πλήρως από το τέλος ταξινόμησης. Τι γίνεται όμως αν επιθυμείς αυτοκίνητο, μεγαλύτερο από 2.000 κ.ε.; Εδώ ισχύει και πάλι η μείωση του τέλους ταξινόμησης, ωστόσο, περιορίζεται μόνο κατά 50%.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καταβάλλεται κανονικά τόσο ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), όσο και ο εισαγωγικός δασμός που επιβαρύνει την αγορά σου, όταν πρόκειται για εισαγωγή αυτοκινήτου από χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι ορίζονται ως «πολύτεκνοι»

Κάπου εδώ όμως, ας ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ποιοι ανήκουν στους πολύτεκνους. Ως πολύτεκνος ορίζεται κανείς όταν έχει 4 και πλέον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Ok, για τον όρο ανήλικος, προφανώς και γνωρίζεις ήδη ότι πρόκειται για άτομα που είναι μικρότερα από 18 ετών.

Τι συμβαίνει όμως με τα προστατευόμενα μέλη;

Ως προστατευόμενα, ορίζονται τα μέλη της οικογένειας που πληρούν κάποιες από τις παρακάτω προδιαγραφές:

  • Τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές, ΑΕΙ και ΤΕΙ (σε Ελλάδα κι εξωτερικό)
  • Όσοι είναι κάτω των 25 κι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
  • Τα παιδιά που έχουν αναπηρία από 67% και άνω

Παιδί με αναπηρία – Σημαντικές επισημάνσεις

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε περαιτέρω την προαναφερθείσα κατηγορία, που αφορά στα παιδιά της οικογένειας που διαθέτουν αναπηρία. Ας πούμε αρχικά, ότι για να εμπίπτει στην κατηγορία του προστατευόμενου μέλους, το άτομο αυτό πρέπει να βρίσκεται σε κάποια κατάσταση από τις εξής:

α. 4 ετών ή και μεγαλύτερο
β. άγαμο
γ. διαζευγμένο
δ. σε κατάσταση χηρείας

Παράλληλα, το μέλος με αναπηρία δεν πρέπει να δικαιούται την παραλαβή επιβατικού οχήματος με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης!

Μπες εδώ και μάθε περισσότερα ή κάλεσέ μας στο 2130996004

Διάβασε επίσης:

Υβριδικό αυτοκίνητο: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, με μια ματιά

3 λόγοι γιατί να κάνεις εισαγωγή αυτοκινήτου από τη Γερμανία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest