Έκπτωση πολυτέκνων για αγορά αυτοκινήτου: Δικαιώματα, προϋποθέσεις & υποπεριπτώσεις

αγορά-αυτοκινήτου-πολύτεκνος

Τι γίνεται με την έκπτωση πολυτέκνων για αγορά αυτοκινήτου; Αν το σπίτι σας πλημμυρίζει από τέσσερις ή περισσότερες παιδικές φωνές, τότε αυτό το άρθρο σας αφορά! Κυρίως δε, αν έχετε αποφασίσει ότι η ώρα για να αλλάξετε το αυτοκίνητό σας, έχει φτάσει.

Γιατί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν το καινούργιο όχημά σας είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τότε έχετε  μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Έκπτωση πολυτέκνων για αγορά αυτοκινήτου – Δικαιώματα και προϋποθέσεις

Η αλήθεια είναι πως η έρευνά σας για το αυτοκίνητο που σκέφτεστε να αγοράσετε, πέρα από τις προτιμήσεις σας σε σχήμα, χρώμα και χωρητικότητα, πρέπει να εστιάσει και στα δικαιώματά σας ως πολύτεκνος αυτής της χώρας. Γιατί υπάρχουν δικαιώματα και είναι σημαντικά!

Αρχικά, αν η αγορά σας αφορά σε επιβατικό αυτοκίνητο, μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά και κυλινδρικό κινητήρα, τότε απαλλάσσεστε πλήρως από το τέλος ταξινόμησης. Τι γίνεται όμως αν επιθυμείτε αυτοκίνητο, μεγαλύτερο από 2.000 κ.ε.; Εδώ ισχύει και πάλι η μείωση του τέλους ταξινόμησης, ωστόσο, περιορίζεται μόνο κατά 50%.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καταβάλλεται κανονικά τόσο ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), όσο και ο εισαγωγικός δασμός που επιβαρύνει την αγορά σας, όταν πρόκειται για εισαγωγή αυτοκινήτου από χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί κάποιος ως «πολύτεκνος»

Κάπου εδώ όμως, ας ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ποιοι ανήκουν στους πολύτεκνους. Ως πολύτεκνος ορίζεται κανείς όταν έχει 4 και πλέον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Ok, για τον όρο ανήλικος, προφανώς και γνωρίζετε ήδη ότι πρόκειται για άτομα που είναι μικρότερα από 18 ετών.

Τι συμβαίνει όμως με τα προστατευόμενα μέλη;

Ως προστατευόμενα, ορίζονται τα μέλη της οικογένειας που πληρούν κάποιες από τις παρακάτω προδιαγραφές:

  • Τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές, ΑΕΙ και ΤΕΙ (σε Ελλάδα κι εξωτερικό)
  • Όσοι είναι κάτω των 25 κι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
  • Τα παιδιά που έχουν αναπηρία από 67% και άνω

Ποιο αυτοκίνητο να πάρω αν έχω 3 παιδιά;

Παιδί με αναπηρία – Σημαντικές επισημάνσεις

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε περαιτέρω την προαναφερθείσα κατηγορία, που αφορά στα παιδιά της οικογένειας που διαθέτουν αναπηρία. Ας πούμε αρχικά, ότι για να εμπίπτει στην κατηγορία του προστατευόμενου μέλους, το άτομο αυτό πρέπει να βρίσκεται σε κάποια κατάσταση από τις εξής:

α. 4 ετών ή και μεγαλύτερο
β. άγαμο
γ. διαζευγμένο
δ. σε κατάσταση χηρείας

Για να δικαιούστε την έκπτωση πολυτέκνων για αγορά αυτοκινήτου, το μέλος με αναπηρία δεν πρέπει να δικαιούται την παραλαβή επιβατικού οχήματος με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης! Διαβάστε περισσότερα σχετικά, στο άρθρο μας Πολύτεκνες και Τρίτεκνες οικογένειες και ΑΜΕΑ  και μάθετε περισσότερα για την ατέλεια αγοράς αυτοκινήτου ΑΜΕΑ, τριτέκνων & πολυτέκνων

Για άμεση απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με την εισαγωγή αυτοκινήτων από Γερμανία, καλέστε μας στο 2130996004

Διαβάστε επίσης:

3 λόγοι γιατί να κάνεις εισαγωγή αυτοκινήτου από τη Γερμανία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest