Αυτοκίνητα διπλού καυσίμου: Ναι ή όχι και γιατί

Αυτοκίνητο διπλού καυσίμου

Τι είναι τα αυτοκίνητα διπλού καυσίμου; Σκέφτεστε αν αξίζει να επενδύσετε σε όχημα διπλού καυσίμου ή να μετατρέψετε ένα υπάρχον όχημα σε όχημα διπλού καυσίμου;

Αυτό το άρθρο φτιάχτηκε για σας. Λύστε τις απορίες σας και δείτε υπό ποιες προϋποθέσεις ένα αυτοκίνητο διπλού καυσίμου θα ήταν ιδανική επιλογή για εσάς.

Τι είναι τα αυτοκίνητα διπλού καυσίμου;

Τα αυτοκίνητα διπλού καυσίμου είναι οχήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με δύο διαφορετικά είδη καυσίμων, αλλά χωρίς να τα αναμειγνύουν κατά τη λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας τους μπορεί να εναλλάσσεται ανάμεσα στα δύο καύσιμα – συνήθως βενζίνη ή πετρέλαιο με φυσικό αέριο(CNG) – χρησιμοποιώντας κάθε φορά εκείνο που είναι πιο αποδοτικό ανάλογα με τις συνθήκες.

Κάποιοι από αυτούς τους κινητήρες έχουν αυτόματο σύστημα ελέγχου που αλλάζει ανάμεσα στα δύο καύσιμα. Άλλοι επιτρέπουν στον χειριστή να κάνει την εναλλαγή όποτε επιθυμεί. Αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν να λειτουργήσουν με οποιοδήποτε από τα δύο καύσιμα αν δεν είναι διαθέσιμο το άλλο, αλλά η απόδοσή τους μπορεί να μειώνεται όταν δε χρησιμοποιείται το πρωτεύον καύσιμο λειτουργίας τους.

Είδη αυτοκινήτων που μετατρέπονται σε διπλού καυσίμου

Πέρα από τα έτοιμα εργοστασιακά διπλού καυσίμου, υπάρχουν και τα αυτοκίνητα που μετατρέπονται σε διπλού καυσίμου. Αυτά είναι:

 • βενζινοκίνητα με καρμπυρατέρ
 • βενζινοκίνητα μονού ψεκασμού
 • βενζινοκίνητα πολλαπλού ψεκασμού
 • βενζινοκίνητα έμμεσου ή άμεσου ψεκασμού
 • πετρελαιοκίνητα
 • υβριδικά

Διαβάστε επίσης: CNG ή LPG: Να βάλω φυσικό αέριο ή υγραέριο στο αυτοκίνητο;

Πλεονεκτήματα του κινητήρα διπλού καυσίμου

Οι κινητήρες διπλού καυσίμου προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα:

 1. Παρόλο που η αρχική τους τιμή μπορεί να είναι 15-30% υψηλότερη από τους παραδοσιακούς, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής χρήσης του φθηνότερου καυσίμου κάθε φορά.
 2. Προσφέρουν ευελιξία για μετακίνηση εντός και εκτός πόλης.
 3. Είναι μια πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον επιλογή, αφού ο κινητήρας διπλού καυσίμου μειώνει τις εκπομπές ρύπων από την καύση πετρελαίου.

Μειονεκτήματα του κινητήρα διπλού καυσίμου

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά τους, τα οχήματα με κινητήρα διπλού καυσίμου έχουν και μερικά μειονεκτήματα.

 1. Καταρχάς, η τιμή τους είναι συνήθως υψηλότερη σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα βενζίνης, αν και οι χαμηλότερες δαπάνες λειτουργίας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να μειώσουν αυτή τη διαφορά.
 2. Επίσης, η οδηγική εμπειρία μπορεί διαφέρει από καύσιμο σε καύσιμο, αν και κανονικά η μετατροπή σε διπλού καυσίμου δε σημαίνει μείωση της ιπποδύναμης.
 3. Τέλος, αν έχετε κάνει μετατροπή από βενζίνη ή πετρέλαιο σε κινητήρα διπλού καυσίμου, θα πρέπει να γίνει αλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας (άδεια διπλού καυσίμου), θα πρέπει το όχημα να περάσει ΚΤΕΟ και φυσικά να ενημερωθεί η ασφαλιστική εταιρεία του οχήματος για την τροποποίηση.

Αξίζει να αγοράσω ένα αυτοκίνητο διπλού καυσίμου;

Η αγορά ενός αυτοκινήτου διπλού καυσίμου μπορεί να αποδειχθεί μια έξυπνη επένδυση. Μετατροπές συνήθως λαμβάνουν χώρα σε επαγγελματικά αυτοκίνητα για λόγους ευελιξίας στη μετακίνηση και στην επιλογή καυσίμου, με την προοπτική μειωμένων λειτουργικών εξόδων για την εταιρεία. Αν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα ή εξαιρέσεις, τότε η επιλογή διπλού καυσίμου αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Επιπλέον, οι περιορισμοί πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω καυσίμου είναι άλλος ένας λόγος να κάνετε το βήμα.

Βέβαια, η επιλογή ενός οχήματος διπλού καυσίμου προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αξιόπιστου δικτύου πρατηρίων που μπορεί να υποστηρίξει τη διπλή ανάγκη καυσίμου. Συνοψίζοντας, αν τα παραπάνω κριτήρια σας ταιριάζουν και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η αγορά ενός αυτοκινήτου διπλού καυσίμου αξίζει.

Αυτοκίνητο διπλού καυσίμου με εισαγωγή από Γερμανία

Πέρα από την αγορά της Ελλάδας, κάντε και μια αναζήτηση για αυτοκίνητο διπλού καυσίμου και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στην αγορά της Γερμανίας μπορείτε να βρείτε είτε έτοιμα εργοστασιακά διπλού καυσίμου είτε αυτοκίνητα με μετατροπή σε διπλού καυσίμου. Έτσι, γλιτώνετε την επένδυση μετατροπής του κινητήρα και παίρνετε ένα αυτοκίνητο που θα σας διευκολύνει από την πρώτη μέρα, εξοικονομώντας καύσιμο και μειώνοντας του ρύπους.

Για εύκολη εισαγωγή οχήματος από τη Γερμανία, η carbrokers είναι εδώ να αναλάβει τα πάντα για σας, από τεχνικούς ελέγχους, και εκτελωνισμό μέχρι μεταφορά του οχήματος στην πόρτα σας!

Ρωτήστε περισσότερα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest