Αξίζει να αγοράσω ταξί; Πλήρης οδηγός για νέους επίδοξους επαγγελματίες

Αγορά ταξί

Η αγορά ταξί μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επένδυση, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες πριν πάρετε μια απόφαση. Ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο για να σας βοηθήσουμε με την έρευνά σας και να επισημάνουμε τα σημεία που θέλουν προσοχή, πριν καταλήξετε αν αξίζει να αγοράσετε ένα ταξί και να μπείτε στο επάγγελμα.

Η επένδυση αγοράς ενός ταξί

Πρωτίστως, ο καθένας σκέφτεται την αρχική επένδυση σε ένα επαγγελματικό όχημα ταξί. Τα ταξί είναι ακριβά. Οπότε είναι σημαντικό να έχετε μια καλή κατανόηση του κόστους αγοράς, συντήρησης και λειτουργίας ενός ταξί.

Η αρχική επένδυση περιλαμβάνει την αγορά του ίδιου του αυτοκινήτου, την άδεια λειτουργίας και την ασφάλιση του οχήματος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να συμπεριλάβετε στα λειτουργικά σας έξοδα επιπλέον τη συντήρηση, και τους φόρους.

Καλό είναι να έχετε ανοιχτά αυτιά και μάτια για περιπτώσεις χρηματοδότησης ταξί, που μπορεί να περιλαμβάνουν ευνοϊκές συνθήκες για λήψη επενδυτικού δανείου, ή ακόμα και χρηματοδότηση από άλλους επενδυτές. Μείνετε, επίσης, ενήμεροι για την καλύτερη εποχή αγοράς οχήματος ταξί, καθώς οι τιμές αλλάζουν σύμφωνα με κανόνες της αγοράς που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Έχετε κάνει μελέτη κόστους εισαγωγής για μεταχειρισμένο; Αν η αγορά της Ελλάδας σας φανεί αποτρεπτική για μια επένδυση σε ταξί, προτείνουμε την αγορά της Γερμανίας, που έχει οχήματα σε πολύ καλή κατάσταση, ιδανικά για χρήση ως ταξί.

Αγορά ταξί από Γερμανία

Η ζήτηση για ταξί στην περιοχή σας και το κέρδος

Πριν κάνετε κάποιο βήμα αγοράς, ελέγξτε τη ζήτηση. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ζήτηση σε δρομολόγια ταξί στην περιοχή σας, για να είστε σε θέση να κερδίζετε αρκετά χρήματα και να δικαιολογήσετε το κόστος της αγοράς ενός ταξί.

Το πιθανό κέρδος που μπορείτε να έχετε ως οδηγός ταξί σχετίζεται με:

  • Τις τιμές για τις υπηρεσίες ταξί στην περιοχή σας
  • Τη συνολική ζήτησης για δρομολόγια
  • Τον ανταγωνισμό από άλλα ταξί και υπηρεσίες μεταφοράς
  • Τον χρόνο που είστε διατεθειμένος να δουλέψετε (περισσότερα πάνω σε αυτό σε λίγο)

Επίσης, ρόλο παίζει η ύπαρξη αεροδρομίου, σταθμού λεωφορείων ή τρένων και άλλων κομβικών σημείων, σε απόσταση ικανή να σας αποφέρει καλό μεροκάματο. Αν π.χ. ο σταθμός ΚΤΕΛ βρίσκεται εντός πόλης, σπάνια κάποιος θα καλέσει ταξί για να πάει στον σταθμό αυτόν. Αντιθέτως, ένα αεροδρόμιο μακριά από το κέντρο της πόλης δημιουργεί συχνά ανάγκη για υπηρεσίες ταξί και σας ευνοεί.

Επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζήτηση

Οι τεχνολογικές εξελίξεις ως μελλοντικό οδηγό ταξί είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί. Υπηρεσίες μεταφοράς που βασίζονται σε εφαρμογές (όπως Uber και FreeNow), έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων ταξί. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτές τις εξελίξεις κατά τον προγραμματισμό της επιχείρησής σας, αποφασίζοντας πόσο θα βασιστείτε σε αυτές και αν θα είναι μόνο για το ξεκίνημά σας ή αν θα αποτελεί βασικό τρόπο για να παίρνετε δρομολόγια και στο μέλλον.

Οι κανονισμοί για τα ταξί στην περιοχή σας

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ερευνήσετε τους κανονισμούς ταξί για τη λήψη της ειδικής άδειας οδήγησης πριν αγοράσετε ένα ταξί. Θα χρειαστεί να περάσετε από γραπτές εξετάσεις, να υποβληθείτε σε κάποιες εργαστηριακές και ιατρικές εξετάσεις, να προσκομίσετε κάποια βασικά έγγραφα όπως ταυτότητα, άδεια οδήγησης, αιτήσεις κ.λπ. και φυσικά να πληρώσετε κάποια παράβολα. Γενικά η διαδικασία είναι εύκολη, αλλά απαιτείται να είστε τουλάχιστον 21 ετών.

Το κόστος των καυσίμων και άλλων εξόδων λειτουργίας

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος των καυσίμων και άλλων εξόδων λειτουργίας ενός ταξί. Αυτά τα κόστη μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ταξί που θέλετε να αγοράσετε, την περιοχή στην οποία εργάζεστε και τις συνήθειες οδήγησής σας.

Μια νέα τάση στα ταξί είναι να αγοράζουν οι επαγγελματίες υβριδικά οχήματα, που εξυπηρετούν πολύ για διαδρομές σταμάτα-ξεκίνα μέσα στην πόλη. Με ένα υβριδικό όχημα καίτε λιγότερο καύσιμο, συμμορφώνεστε με τις οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα και προσφέρετε μια άνετη κούρσα στους πελάτες σας.

Υβριδικά οχήματα

Προσωπικές επιλογές

Πάνω από όλα όσα συζητήσαμε μέχρι τώρα, είναι η δική σας πρόθεση και το μεράκι να οδηγήσετε ως επαγγελματίας. Η δουλειά του οδηγού ταξί είναι απαιτητική. Είστε διατεθειμένος να δουλέψετε τις ώρες που απαιτούνται για να κάνετε το ταξί κερδοφόρο; Έχετε την απαραίτητη εμπειρία ή τις δεξιότητες για να διαχειριστείτε μια επιχείρηση ταξί που εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές περιοχές, πολλά διαφορετικά άτομα σε διάφορες ώρες μέσα στη μέρα;

Η δουλειά αυτή είναι για αποφασισμένους οδηγούς. Οπότε σκεφτείτε το καλά, αν αυτή η καθημερινότητα σας ταιριάζει τελικά.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κάνετε μια λεπτομερή έρευνα και να συμβουλευτείτε άλλους επαγγελματίες πριν λάβετε αυτήν την απόφαση. Εάν σκεφτείτε καλά όλους αυτούς τους παράγοντες που είδαμε και πιστεύετε ότι η αγορά ενός ταξί θα είναι μια κερδοφόρα επένδυση, τολμήστε το! Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αγορά ενός ταξί είναι μια μεγάλη δέσμευση και καλό είναι να κάνετε την πιο συμφέρουσα επιλογή για την απόκτησή του.

Βρήκατε ένα καλό όχημα από τη Γερμανία και σκέφτεστε πώς θα το φέρετε Ελλάδα; Η carbrokers είναι εδώ να το αναλάβει!

Μεταφορά οχήματος από Γερμανία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest