Αναπηρικό αυτοκίνητο: Δικαιώματα ΑΜΕΑ για αυτοκίνητο & καύσιμα

AMEA_car

Ποια είναι τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ για αυτοκίνητο; Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα σε μια σειρά προνομίων, που αφορά τη μετακίνησή τους, ειδικά όταν πρόκειται για την απόκτηση και χρήση αναπηρικού αυτοκινήτου. Φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις καυσίμων και ευκολίες στην αγορά αυτοκινήτου, εξασφαλίζουν πως τα ΑΜΕΑ μπορούν να απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς εμπόδια στη μετακίνηση και την αυτονομία τους.

3 δικαιώματα που έχουν τα ΑΜΕΑ για αυτοκίνητο (καινούργιο ή μεταχειρισμένο) & καύσιμα

Ποια είναι, λοιπόν, τα τρία βασικά δικαιώματα ΑΜΕΑ για αυτοκίνητο και για τα καύσιμά του; Συνοπτικά τα αναφέρουμε στην παρακάτω λίστα και στη συνέχεια τα εξηγούμε αναλυτικά.

  1. Αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αναπηρικού αυτοκινήτου
  2. Αγορά μετά από πώληση μεταχειρισμένου αναπηρικού αυτοκινήτου
  3. Επίδομα καυσίμου για αναπηρικό αυτοκίνητο

Αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αναπηρικού αυτοκινήτου

Η απόκτηση ενός νέου ή μεταχειρισμένου αναπηρικού αυτοκινήτου, έρχεται μετά την έγκριση από την Υγειονομική Επιτροπή, ότι μπορείτε να προβείτε στην αγορά καταλληλότερου οχήματος για τις ανάγκες σας ή τις ανάγκες του ατόμου που φροντίζετε.

Είτε πρόκειται για καινούργιο αναπηρικό αυτοκίνητο απευθείας από τις αντιπροσωπείες, είτε για μεταχειρισμένο από άλλο ανάπηρο άτομο, εμείς στην Carbrokers είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε:

  • Αναλαμβάνουμε τη διαδικασία εκτελωνισμού (αν το αναπηρικό αυτοκίνητο έρχεται από εξωτερικό)
  • Συλλέγουμε τα έγγραφα που απαιτούνται για τη διαδικασία
  • Πραγματοποιούμε τη μεταφορά του αυτοκινήτου με επιλεγμένα φορτηγά οχήματα, ώστε εσείς να είστε άνετοι και ασφαλείς.

Αγορά μετά από πώληση μεταχειρισμένου αναπηρικού αυτοκινήτου

Η πώληση ενός αναπηρικού αυτοκινήτου μπορεί να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να πωληθεί σε άλλο άτομο με αναπηρία ανεξάρτητα από το πόσο καιρό το έχετε. Μπορείτε επίσης να το πουλήσετε σε κάποιον που δεν είναι άτομο με αναπηρία μετά από δέκα χρόνια από την αδεία κυκλοφορίας του, διατηρώντας τα δικαιώματα για αγορά νέου αναπηρικού οχήματος.

Προσοχή! Αν το πουλήσετε μέσα σε πέντε χρόνια, χάνετε τα δικαιώματα αγοράς νέου αναπηρικού αυτοκινήτου.

Οι αλλαγές αυτές συνήθως απαιτούν επανεξέταση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), εκτός αν η προηγούμενη απόφαση σας έδωσε ποσοστό αναπηρίας 100%.

Επίδομα καυσίμου για αναπηρικό αυτοκίνητο

Το επίδομα καυσίμου για κατόχους αναπηρικού αυτοκινήτου είναι άλλη μια σημαντική οικονομική ενίσχυση. Αφορά, όμως, μόνο άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% σε άνω και κάτω άκρα. Για να λάβετε το επίδομα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Γραφείο Πρόνοιας της Νομαρχίας της περιοχής σας (Κέντρο Κοινωνική πρόνοιας για την Αττική), έχοντας μαζί:

Το επίδομα ανέρχεται στα 165 ευρώ τον μήνα, παρέχοντας έτσι μια καλή βοήθεια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μετακίνησης.

Δικαιώματα ΑΜΕΑ για αυτοκίνητο από τη Γερμανία

Η αγορά αυτοκινήτου ΑΜΕΑ από τη Γερμανία είναι μια πρακτική που αρκετές οικογένειες ατόμων με αναπηρία προτιμούν. Εκτός του ότι ένα αδασμολόγητο αυτοκίνητο (χωρίς τέλος ταξινόμησης) είναι από μόνο του κίνητρο προτίμησης, η γερμανική αγορά αυτοκινήτων έχει επίσης μια ευρύτερη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων οχημάτων σε καλύτερη κατάσταση και συχνά σε πιο ελκυστικές τιμές.

Εμείς, στην carbrokers, διευκολύνουμε την εισαγωγή και τον εκτελωνισμό, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με την τοπική νομοθεσία και παρέχοντας ολοκληρωμένη υποστήριξη μέχρι την τελική παραλαβή του αναπηρικού αυτοκινήτου σας. Η συνεργασία μαζί μας σας εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει, με πλήρη διαφάνεια σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Μιλήστε με έναν ειδικό μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest