Αγορά αυτοκινήτου από ιδιώτη: Τι ισχύει σε Ελλάδα και Γερμανία

Αγορά αυτοκινήτου από ιδιώτη

Καλωσήρθατε στον πολύπλοκο, αλλά συναρπαστικό κόσμο της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων! Αυξημένη ζήτηση και προσφορά κατακλύζουν την αγορά, ένα φαινόμενο επιταχυνόμενο από τις καθυστερήσεις παράδοσης νέων αυτοκινήτων.

Η επιλογή του τέλειου μεταχειρισμένου δεν είναι εύκολη, με παράγοντες όπως τιμή, ασφάλεια, συντήρηση, φόροι και κατάσταση του αυτοκινήτου να παίζουν κρίσιμο ρόλο. Ωστόσο, μια βασική απορία παραμένει: αντιπροσωπεία ή ιδιώτης; Στις επόμενες παραγράφους, θα προσπαθήσουμε να σας καθοδηγήσουμε απλά και κατανοητά σε αυτή τη διαδικασία.

Αγορά αυτοκινήτου από ιδιώτη

Στην περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου από έναν ιδιώτη στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες του οχήματος έχουν την ελευθερία να ορίσουν την τιμή εκεί που θέλουν, είτε είναι στα ύψη λόγω εξαιρετικής κατάστασης του οχήματος, είτε συντριπτικά χαμηλή αν θέλουν να πετύχουν μια γρήγορη πώληση. Όλο το θέμα είναι τι θα επιλέξετε εσείς.

Μερικές φορές, μπορείτε να βρείτε αληθινές ευκαιρίες από «μερακλήδες» πωλητές, που διατηρούν το αυτοκίνητό τους σε εξαιρετική κατάσταση. Υπάρχουν βεβαια και αυτοί που μπορεί να κρύβουν κάτι ή να μην παρέχουν βιβλίο συντήρησης. Σε εκείνες τις περιπτώσεις η πραγματική κατάσταση του οχήματος είναι τελείως ασαφής.

Πριν προχωρήσετε σε μια αγορά με χαμηλή τιμή, ζητήστε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού, που θα ελέγξει τη μηχανολογική κατάσταση του αυτοκινήτου.

Γενικά μιλώντας, οι ιδιώτες έχουν χαμηλότερα έξοδα συγκριτικά με τις εταιρείες που εμπορεύονται αυτοκίνητα, γεγονός που τους επιτρέπει συχνά να πουλήσουν πιο φθηνά. Όμως δεν προσφέρουν εγγυήσεις μετά την αγορά.

Η αγορά αυτοκινήτου από ιδιώτη στη Γερμανία, ίσως μοιάζει μια καλή επιλογή, τουλάχιστον όσον αφορά την κατάσταση του οχήματος και την τιμή του. Όμως, κάτι που ίσως μερικοί παραβλέπουν είναι ότι εκτός από το τελωνείο, χρειάζεται να πληρώσετε και τον ΦΠΑ ως αγοραστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εισαγωγή οχήματος με αγορά από ιδιώτη να έχει αυξημένο κόστος, σε σχέση με την αγορά από εταιρεία στη Γερμανία.

8 Βήματα ελέγχου πριν αγοράσετε ένα αυτοκίνητο από ιδιώτη

 1. Συγκρίνετε τον αριθμό κινητήρα και τον αριθμό πλαισίου (VIN) που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, με αυτούς που αναγράφονται στο αυτοκίνητο.
 2. Παρατηρήστε το χρώμα του αυτοκινήτου από μακριά για να εντοπίσετε τυχόν διαφορές στις αποχρώσεις, π.χ. μεταξύ πόρτας και φτερού.
 3. Εξετάστε την κατάσταση των ελαστικών.
 4. Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού στον κινητήρα, καθώς και την κατάσταση των κολάρων.
 5. Διαπιστώστε εάν ο κλιματισμός λειτουργεί σωστά.
 6. «Παίξτε» λίγο όλους τους διακόπτες για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηλεκτρονικά λειτουργούν καλά.
 7. Ελέγξτε το έντυπο του ΚΤΕΟ. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο και να διαθέτει σε ισχύ κάρτα ελέγχου καυσαερίων.
 8. Ζητήστε να δείτε το βιβλίο συντήρησης του οχήματος. Πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα service που έχουν γίνει. Αν ο πωλητής υποστηρίζει ότι έχει γίνει πρόσφατο μεγάλο service, ζητήστε τα τιμολόγια για επιβεβαίωση.

Αγορά αυτοκινήτου από αντιπροσωπεία

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στις αντιπροσωπείες, η ποικιλία των μοντέλων είναι τεράστια. Ίσως μάλιστα οι πωλητές της αντιπροσωπείας σας προτείνουν μοντέλα αυτοκινήτων που δεν είχατε σκεφτεί, αλλά τελικά σας ενδιαφέρουν.

Οι αντιπροσωπείες προσφέρουν εγγύηση αγοράς σε αντίθεση με έναν ιδιώτη, απλά, μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεκτικά τι ακριβώς καλύπτει. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων βλέπετε σε μια εταιρεία, τόσο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία δε βασίζεται στην ποιότητα των αυτοκινήτων που επιλέγει να μεταπουλά. Γι’ αυτό χρειάζεται να ελέγχετε πάντα την κατάσταση του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει, ασχέτως από πού γίνεται η αγορά.

Τι ισχύει στη Γερμανία

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε ισχύουν για την αγορά της Ελλάδας. Όπως, όμως, μάλλον ξέρετε, μπορείτε να κάνετε αγορά αυτοκινήτου και από το εξωτερικό.

Αγοράζοντας από αντιπροσωπεία στη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδυάζετε μια πολύ καλύτερη κατάσταση αυτοκινήτου αλλά και μια πιο συμφέρουσα τιμή, χωρίς να πληρώσετε τον ΦΠΑ. Οπότε έχετε όλα τα εχέγγυα ότι το αυτοκίνητο:

 • Είναι ατρακάριστο.
 • Έχει συντηρηθεί σωστά.
 • Είναι νεότερο μοντέλο από τα μεταχειρισμένα της Ελλάδας.
 • Έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο.
 • Έρχεται με γραπτή εγγύηση.
 • Έχει το κύρος μιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βρείτε το νέο σας αυτοκίνητο

 

Αγορά αυτοκινήτου με την carbrokers

Αγοράστε το νέο σας αυτοκίνητο με τη βοήθειά μας.

 • Σας δίνουμε τη δυνατότητα για test drive στο χώρο που βρίσκεται το αυτοκίνητο.
 • Ετοιμάζουμε όλα τα έγγραφα της εισαγωγής αυτοκινήτου από τη Γερμανία.
 • Συντάσσουμε λεπτομερή τεχνική αναφορά μηχανικών μερών και πραγματικών χιλιομέτρων.
 • Έχουμε έδρα στην Αθήνα και μπορείτε να μας επισκεφθείτε όποτε θέλετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest